Verkkoruokakaupat vertailussa

Liha ja ruoka  4 / 2022, Teksti Markku Summa  Kuvat: Verkkoruokakaupat

Kysyimme kuudelta verkkoruokakaupalta, mitkä ovat heidän valttinsa kovenevassa kilpailussa.

1. Mille maantieteelliselle alueelle kauppa toimittaa verkko-ostoksia. Miten kerrotte alueellisesta kattavuudesta?

2. Mitä tuoteryhmiä on: onko pelkkiä päivittäistavaroita (ruoka- ja hygieniatuotteita ) vai myös käyttötavaraa? Onko esimerkiksi paistopiste- tai konditoriatuotteita, palvelutiskituotteita?

3. Montako tuotetta on elintarvike- ja päivittäistavaravalikoimassa?

4. Mikä on niin sanottu vasteaika eli kuinka nopeasti tilauksen jälkeen aikaisintaan on mahdollisuus saada kuorma kotiin?

5. Miten asiakas saa tilaamansa ostokset?

6. Miten suuri on keskiostos?

7. Mikä on vahvuutenne, miksi asiakkaan kannattaa tehdä ruoan verkko-ostokset juuri teillä?

********************************************************************

Foodora Market
Outi Leskinen, Commercial Manager

1.Foodoralla on tällä hetkellä 10 dark storea eli Foodora Markettia eri puolella Suomea: viisi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Kauppojemme toimitusalueella asuu yli 2 miljoonaa asukasta.
2. Foodora Marketeista löytyy laaja valikoima erilaisia päivittäistavaroita. Päivittäistavaravalikoimamme kattaa jopa 3500 tuotetta, ja valikoima kasvaa koko ajan.
3. Toimitamme ruokaostokset kotiovelle 20–30 minuutissa, jopa alle 10 minuutin toimitukset ovat mahdollisia.
4. Ostokset toimitetaan suoraan kotiin.
5. Ruokaostoksen keskihinta vaihtelee market-kohtaisesti ja kasvaa jatkuvasti. Valikoimamme kasvaessa Foodora Marketteja käytetään yhä enemmän pääasiallisena ruokaostospaikkana.
6. Lupaamme toimittaa asiakkaan ruokaostokset kotiovelle minuuteissa. Helpotamme asiakkaan arkea tarjoamalla laajan valikoiman tuotteita hyvällä hinta-laatusuhteella, jolloin asiakkaan ei tarvitse nousta kotisohvalta lainkaan. 7. Nopea toimitus, valikoiman laatu ja tuoreus sekä hyvät tarjoukset ovat vahvuutemme.

********************

Seulo Palvelut Oy / Kauppahalli24
Petri Toivonen, toimitusjohtaja

1. Kylmätuotteita toimitamme tällä hetkellä kaupoistamme Uudenmaan, Turun ja Lahden alueella. Luomuntarinassa ja Kauppahalli24 busineksessa on jo mahdollista tilata lämpötilavapaita tuotteita myös Posti-kuljetuksella kotiin tai yritykseen sekä Postin noutopisteeseen valtakunnallisesti. Verkkokaupoistamme löytyy selkeä lista, mille paikkakunnille toimitamme kylmätuotteita.

2. Kauppahalli24.fi sisältää laajan valikoiman päivittäistavaran perustuotteita (elintarvikkeita ja non-foodia) ja erikoisuuksia (esimerkiksi pientuottajat ja luomu hyvin edustettuina). Myös palvelutiski-tyyppisiä tuotteita ja käyttötavaraa löytyy valikoidusti. Tuoretta leipää ja konditoriatuotteita tulee asiakkaiden tilausten mukaan useammalta pienemmältä toimittajalta asiakastoimituksiin yhdisteltäväksi päivittäin.

3. Reilusti yli 5000, valikoiman laajuus vastaa isoa supermarkettia, kattaen koko päivittäistavaran ostoskorin. Tämän päälle löytyy tosiaan myös esimerkiksi käyttötavaraa.

4. Kauppahalli24.fi:stä tehdyt tilaukset toimitamme kotiovelle tällä hetkellä ylihuomiseksi. Toimitusrytmi liittyy järkitoimitusmalliimme, jossa emme varastoi esimerkiksi tuoretuotteita, vaan tilaamme tuotteet asiakastilausten mukaan ja yhdistelemme toimittajien tuotteet logistiikkakumppanimme Collicon terminaalissa suoraan asiakastoimituksiin. Tämä mahdollistaa hyvin alhaisen hävikin, pientenkin tuotteiden valikoimiin pääsyn ja parhaan tuoreuden ja pisimmät päiväykset. Olemme kuitenkin kehittämässä myös nopeampaa toimitusrytmiä uuteen järjestelmään, jossa uudistamme koko kauppamme.

5. Kylmätuotteita ja pakasteita sisältävät tilaukset toimitamme tällä hetkellä vain kotiovelle tai toimistolle. Luomuntarinassa ja Kauppahalli24 busineksessa voi tilata lämpötilavapaita tuotteita myös Posti-kuljetuksella kotiin tai yritykseen sekä Postin noutopisteeseen valtakunnallisesti.

6. Tyypillisesti meiltä ostetaan kerralla isompi viikko-ostos hyvin suunnitellusti, jolla säästää myös rahaa ja pystyy hallitsemaan omaa ruokahävikkiä. Keskiostos on meillä pitkälti yli 100 euron + edullinen toimitusmaksu päälle. Toimitushintamme ovat jo ennen Odaa olleet huomattavasti edullisemmat kuin muilla.

7. Viime syksyn asiakastyytyväisyystutkimuksen ja juuri aloitetun tarkemman brändi-/mielikuvaseurannan mukaan meidät tunnetaan markkinoilla erityisesti tuoreudesta, hyvästä laadusta ja valikoimasta, edullisista toimitushinnoista, kotimaisuudesta ja erinomaisesta asiakaspalvelusta. Erityisesti meidät tunnetaan myös pientuottajien tuotteista ja luomusta.

***********************************************

SOK
Jarkko Kyttänen, S-ryhmän vähittäiskaupan CDO

1. S-kaupat.fi:stä toimitetaan verkko-ostoksia kotiin kattavasti eri puolilla Suomea. Oman alueen toimitusvaihtoehdot voi tarkistaa kätevästi S-kaupat.fi:stä.
S-ryhmällä on yhteensä ruoan verkkokaupan toimipaikkoja yli 200 eri puolilla Suomea. Mukana ovat asiakasomistajillemme tutut marketketjut eli Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku. Ruoan verkkokaupan myymäläverkosto on yli kuusinkertaistunut pandemian aikana, ja sen kasvu jatkuu myös tänä vuonna.
Tavoitteena on, että ruoan verkkokauppa on mahdollisimman monen S-ryhmän asiakasomistajan tavoitettavissa joko kotiinkuljetuksella tai niin, että noutopiste on luontevasti arjen reittien varrella. Suurin osa S-kaupat.fi:n asiakkaista suosii noutoa, koska se sopii paremmin omiin aikatauluihin. Pandemian hellittäessä noudon rooli vahvistuu entisestään.

2. Ruoan lisäksi S-kaupat.fi:stä voi tilata muun muassa pesuaineita, kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, ruoanlaitto-, keittiö- ja kattaustarvikkeita, kukkia, lemmikkieläinten ruokia ja tarvikkeita, kodinsisustustuotteita ja jopa yksittäisiä pieniä kodinkoneita. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Kattavat käyttötavaran verkkokauppamme ovat prisma.fi ja sokos.fi.
Paistopiste- ja konditoriatuotteita sekä palvelutiskituotteita voi tilata S-kaupat.fi:stä.

3. Suurimmissa Prismoissa päivittäistavaravalikoima on reilusti yli 20 000 tuotetta.

4. Toimitusajankohdat vaihtelevat muun muassa kysynnän mukaan. S-kaupoista tilataan paljon suuria kertaostoksia, esimerkiksi viikko-ostokset Prismasta. Silloin nopea toimitus ei ole niin tärkeää, vaan asiakkaat arvostavat mahdollisuutta tilata säännöllisesti ja valita itselle sopiva toimitusaika. S-kaupoista voi varata toimitusajan valmiiksi hyvissä ajoin eli jopa 30 päivän päähän.
Testaamme tällä hetkellä muutamassa toimipaikassa pikatoimituksia, joissa tilauksen saa tunnissa kotiin. Pikatoimituksella tavoitetaan uusia asiakkaita ja mahdollistetaan helpot ja nopeat täydennysotot kivijalkaan menemättä ja esimerkiksi keskellä viikkoa niille, jotka tilaavat muuten vaikka viikko-ostokset S-kaupoista.

5. Molempia vaihtoehtoja on tarjolla. Toimitustavat vaihtelevat myymälöittäin.

6. S-kaupat.fi:n keskiostos on noin 120 euroa.
7. Meillä on tunnetut ja vahvat brändit (Prisma, S-market, Sale/Alepa, Food Market Herkku), joihin suomalaiset luottavat. Valikoimamme on laaja kaikissa kategorioissa. Asiakasomistaja kerryttää bonusta yhtä lailla myös verkkokaupassa eli pysyvästi edullisen hintatason päälle tulee vielä bonukset.

**************************************************************************

Kesko Oyj
Antti Rajala, johtaja, verkkokauppa ja digitaaliset palvelut

1. Käytännössä koko Suomen alueelle. 520 verkkokaupan palveluita tarjoavan K-Ruokakaupan verkosto kattaa Suomen Hangosta Nuorgamiin ja Ahvenanmaalta Ilomantsiin.

2. K-Ruoka verkkokaupasta löytyy koko K-Ruokakaupan valikoima sisältäen päivittäistavaratuotteet, käyttötavaratuotteet, palvelutiskituotteet, paistopistetuotteet sekä jokaisen kaupan omat paikalliset erikoistuotteet

3. Tuotteiden lukumäärä vaihtelee kauppakohtaisesti. Valikoimassa jopa yli 30 000 eri tuotetta.

4. Pikatoimitusmallissa toimitus noin 30 minuutissa tilauksesta kotiovelle (nopeimmillaan jopa 10 minuutissa). Normaaleissa tilauksissa aikataulut vaihtelevat jonkin verran kauppakohtaisesti, mutta yleisesti ottaen seuraavaksi päiväksi ja usein samalle päivälle saa kotiinkuljetustoimituksen.

5. K-Ryhmä tarjoaa molemmat toimitusmallit

6. Ruoan verkkokaupan keskiostos on noin 130 euroa.

7. Laajin ja laadukkain tuotevalikoima, monipuolisimmat toimitusvaihtoehdot (kotiinkuljetus, nouto ja pikatoimitus), kilpailukykyiset hinnat paras ja sujuvin palvelu.

*****************************************************************

Oda Finland
Anne Terimo, kaupallinen johtaja

1. Toimitamme ruokaostokset kotiinkuljetettuna tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Vantaalla, Kauniaisissa ja Espoossa. Avasimme myös viime viikolla uudet toimitusalueet: Järvenpää, Kerava ja Tuusula.

2. Odan valikoima kattaa monipuolisen ruoka- ja hygieniavalikoiman lisäksi myös päivittäiseen kodinhoitoon ja siivoukseen liittyvät käyttötavarat. Odalta saa myös tuoreita Fazerin paistopistetuotteita sekä muun muassa turkulaisen MBakeryn leivonnaisia.

3. Odan valikoimissa on tällä hetkellä noin 5 000 artikkelia.

4. Odalta voi tilata kotiinkuljetuksen illalla seuraavan aamun – jopa klo 6 – toimituksiin. Klo 20–24 välillä tehdyt tilaukset ehtivät vielä seuraavan päivän iltapäivän toimituksiin.

5. Oda toimittaa tuotteet aina kotiinkuljetettuina.

6. Olemme vasta avanneet kaupan, joten tätä tietoa emme vielä pysty jakamaan.

7. Oda on vaivaton ja helppo tapa tilata ruokaostokset suoraan kotiinkuljetettuna. Odalta saa aina seuraavaksi päiväksi kuljetuksen, toimitusikkunoita on paljon ja ne ovat riittävän suppeita. Kuljetushinnat ovat todella edulliset ja uusille asiakkaille tarjoamme 3 kk ilmaiset kotiinkuljetukset viikon jokaisena päivänä.

**************************************************************************

Wolt
Henrik Pankakoski, Suomen maajohtaja

1. Wolt toimii tällä hetkellä 35 eri kaupungissa ympäri Suomea. Valtaosassa niistä on mahdollisuus tilata tuotteita päivittäistavarakaupoista nopealla kotiinkuljetuksella. Tavoitteenamme on tuoda jokaisessa Wolt-kaupungissa mahdollisimman laaja kattaus erilaisia kauppiaita asiakkaiden saataville, ja pohdimmekin jatkuvasti laajennuksia ja uusia kumppanuuksia.
Toimitusalue vaihtelee kaupungeittain. Tavallisesti toimitusalue on 3–7 kilometriä kaupungin keskustasta.

2. Woltista saa päivittäistavaratuotteita sekä käyttötavaraa aina elektroniikasta kosmetiikkaan ja vaatteista sesonkituotteisiin, kuten lumilapioihin. Alustalla on useita eri päivittäistavarakaupan toimijoita, kuten K-Market, Wolt Market ja Alepa, joilla jokaisella on oma tuhansien tuotteiden valikoimansa erilaisiin tarpeisiin. Varsin monella kaupalla on tarjolla myös paistopisteen herkkuja ja konditoriatuotteita.

3. Valikoiman laajuus vaihtelee kaupoittain. Tavallisesti puhutaan kuitenkin tuhansista tuotteista. Valikoima saattaa kasvaa entisestään monilla kaupoilla lähitulevaisuudessa.

4. Tavallisesti tilauksen saa kotiovelle noin 30 minuutissa. Toimitusajan kannalta olennaista on tietenkin toimitusetäisyys. Lähelle tulevat tilaukset voivat saapua peräti 10–15 minuutissa siinä missä esimerkiksi useamman kilometrin matka asettuu lähemmäs puolta tuntia.

5. Kotiinkuljetus on Woltin kautta tehdyissä tilauksissa ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto. Osalla kaupoista on myös mahdollisuus itse tehtyyn noutoon.

6. Tämä vaihtelee kaupasta ja kaupungista toiseen. Tavallisesti Woltia käytetään paljon viikoittaisten ruokaostosten tekemiseen ja ostokset ovat useita kymmeniä euroja.

7. Woltin vahvuuksia ovat maailmanluokan asiakaspalvelu, kuljetusten nopeus, laaja valikoima laadukkaita kumppaneita sekä käyttökokemus, joka tekee viikoittaisten ostosten tekemisestä helppoa ja vaivatonta. Meille tärkeää on auttaa asiakkaitamme säästämään aikaa kiireisen arjen keskellä.