Ruokatrendit 2022

Liha ja ruoka 2/2022  Teksti: Kimmo Åström ja Kari Solala, IRO  Kuvat: Shutterstock

Millaisia ovat vuoden 2022 ruokatrendit? Ainakin ruoalta haetaan elämyksiä, toisaalta korostuu helpot ateriaratkaisut, kuten kotiin tilattavat ruokakassit ja kauppojen valmiit ateriapaketit. Ravintolamaailmaan tulee yhä enemmän virtuaalisia ravintoloista  paikkoja, joissa ei ole lainkaan asiakastiloja vaan ruoka tilataan aina kotiin. 

Tärkeimmät ruoan megatrendit eivät ole muuttuneet. Kuluttajat odottavat edelleen yhä enemmän vastuullisuutta ruoaltaan. Vastuullisuus niin ruoassa kuin muissakin tuotteissa on jo oletusarvo, eli vähimmäisvaatimus, jonka tuotteen on täytettävä.
Kasviproteiini, mutta muutenkin kasvisten syöminen ja uudenlaiset kasvisruoat ovat edelleen yksi tärkeimpiä trendejä, vaikka kovin buumi onkin ehkä hieman laantumassa. Monet niistäkin, jotka eivät halua kokonaan luopua lihasta, vähentävät lihan käyttöä ja ryhtyvät fleksitaareiksi. Myös juomissa siirrytään edelleen kohti kasvipohjaisuutta, kun yhä useampi valitsee maidon sijaan kaurajuoman tai vastaavan. Kaurajuomasta tehdään nyt myös ”maito”suklaata. Kaurajuoman lisäksi on alettu puhua perunapohjaisesta maidon tyyppisestä juomasta.

Fuusio on taas in

Jo ennestään nousussa ollut elämyksellisyys on nyt todella pinnalla. Pandemian uuvuttamat ihmiset janoavat elämyksiä ja uusia kokemuksia. Matkailun ja kulttuurin romahdettua elämyksiä haetaan muun muassa ruoasta. Elämykset voivat olla mitä tahansa uutta, esimerkiksi itselle uuden eksoottisen maan ruokia, uudenlaisia yhdistelmiä – fuusio on taas in – elämyksellisiä ravintolakokemuksia.

Helpot ateriaratkaisut nousussa

Toisaalta myös helppous on haluttua. Helpot ateriaratkaisut, joissa muutamalla sotkuttomalla ja yksinkertaisella vaiheella saa valmistettua aterian, houkuttavat kuluttajia. Ateriakassit tai -laatikot, joissa on valmiina kaikki aterian ainekset ja helpot ohjeet, lisäävät suosiotaan. Kotiin tilattavien palveluiden lisäksi kauppoihin tulee valmiita ateriapaketteja. Kotikokkaajalla säilyy tunne, että hän on valmistanut aterian, mutta toisaalta hänen ei tarvitse osata mitään vaikeaa, eikä käyttää kokkaamiseen paljoa aikaa.

Uusia trendejä

Iltapäiväteestä tulee muoti-ilmiö. afternoon tea tai samantyyppinen high tea ovat peribrittiläisiä lounaan ja illallisen väliin sijoittuvia rentoja herkkuhetkiä. Jo nyt iltapäiväteestä pääsee nauttimaan Suomessakin monessa paikassa, varsinkin hotelleissa.

Karibialainen ruoka on nousemassa hyvin suosituksi entisissä siirtomaaisäntämaissa, kuten Iso-Britanniassa ja Ranskassa. Nähtäväksi jää, onko trendillä niin paljon nostetta, että se yltää tänne Pohjolaankin.

Makrilli on uusi trendikala. Sen käyttö on monia muita kalalajeja kestävämpää ja se taipuu monenlaisiin herkullisiin ruokalajeihin.

Suolaiset jäätelöt eivät ehkä ihan vielä tule valtavirtasuosikeiksi tänä vuonna, mutta erilaisia kokeiluja ja erikoiseriä tehdään sitä tahtia, että ilmiöön saattaa törmätä Suomessakin. Trendi lähti liikkeelle amerikkalaisesta juustomakaronijäätelöstä, ja markkinoilla on nähty niin perunalastujäätelöä kuin pizzajäätelöäkin. Japanissa on aina ollut makeiden jäätelöiden rinnalla myös suolaisia makuja.

Virtuaaliravintolat yleistyvät

Jo muutaman vuoden ajan on ennakoitu ghost kitchen -ilmiön laajempaa rantautumista Suomeen. Aavekeittiöt ovat virtuaaliravintoloita, joissa ei ole asiakastiloja lainkaan, vaan ruoka tilataan aina kotiin.

Fine dining tekee väkevän paluun, heti kun yleisö taas uskaltaa palata ravintoloihin.

Japanilainen katsu, eli leivitetty ja paistettu kana- tai porsaanleike, lisää suosiotaan. Katsu tarjotaan usein riisikulhon päällä lisukkeiden kanssa tai osana bento box -ateriaa.

Robottikokit tulevat. Ei ehkä ihan trendiksi asti vielä tänä vuonna, mutta ensimmäiset kokkirobotit ovat jo markkinoilla. Ensin niitä tulee käyttöön ravintolakeittiöihin, mutta tulevaisuudessa niitä nähdään kotikeittiöissäkin.

Onko monipuolinen merilevä lääke myös karjatalouden metaanipäästöihin?

Olet luultavasti syönyt merilevää muutenkin kuin japanilaisessa ruoassa, ehkä jopa tietämättäsi. Mitään uutta merilevässä ei ole, mutta sen tuotanto on kestävää ja vastuullista, se on hyvin ravitsevaa ja se sopii monenlaiseen käyttöön. Tiesitkö, että kun levää syötetään kanoille, munien omega-3-pitoisuus nousee? Levärehu saattaa myös vähentää kaasunmuodostusta nautojen mahoissa ja siten vähentää karjatalouden metaanipäästöjä.

Sitrusta ja kukkaismakua

Sitruksiset maut kertovat terveellisyydestä. Ne yhdistetään C-vitamiiniin, antioksidantteihin ja vastustuskykyyn. Erilaiset tuotelanseeraukset, joissa käytetään sitrushedelmien makua ovat nousussa. Erityisesti kaukoidässä kasvava pienehkö sitrushedelmä yuzu on muodissa.

Kukkaismaut kuten ruusu ja laventeli ovat nousussa varsinkin juomissa. Usein ne yhdistetään ennestään tuttuihin hedelmäisiin makuihin. Hibiskus on myös nouseva kukkaismaku.

Sriracha on ollut suosittu mauste jo jonkin aikaa, eikä suosio ole vielä laantumassa – päinvastoin.

Raportin lähteinä on käytetty IRO:n omia elintarviketutkimuksia sekä monia muiden tekemiä trendiartikkeleita Suomessa ja ulkomailla. Linkkilistan lähdeartikkeleihin löydät  tästä.

IROResearch Oy

IROResearch Oy puolueeton vuonna 1990 perustettu markkinatutkimusyritys. Se on yksi Suomen monipuolisimmista tutkimustoimistoista, joka toteuttaa vuosittain yli 500 tutkimusprojektia. IRO:lla on käytössään monipuoliset datankeruumahdollisuudet ja vankkaa tutkimusosaamista eri toimialoilta. Vuonna 2021 IRO osti Makery Oy:n tutkimusliiketoiminnan, ja sen myötä Makeryn elintarvikealan asiantuntijat toimivat nyt IRO:ssa. Kauppojen yhteydessä IRO sai myös oman henkilökohtaisiin haastatteluihin erikoistuneen ja kokeneen F2F-kentän. IRO:sta löytyy nyt monipuolista osaamista elintarvikkeiden konseptien, tuotteiden, pakkausten ja markkinointiviestinnän materiaalien tutkimisessa ja kehittämisessä.