Perinnepalvarit Suomessa

Lihalehti 7/2020, Ninnu Perälä

Saunapalvi on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja pitäjien pitkää perinnettä. Kartoitimme perinteisin menetelmin palvaavia yrityksiä (yritykset aakkosjärjestyksessä). Tiedot on koottu Ruokaviraston laitosluettelon perusteella ja tiedot perustuvat yritysten itse antamiin tietoihin. 

Perinnepalvarit

1. Auran palvituote
2. Hakalan lihavalmisteet
3. Herrgårdin Lihasavustamo
4. Jämin rahtipalvi
5. Karelian lihajaloste
6. Kauhajoen palvaamo
7. Kivikylän kotipalvaamo
8. Kotipalvi Humppila
9. Landeli Group
10. Lihajaloste Korpela
11. Lihamestari Vaske
12. Lihatukku Tamminen
13. Maatilan lihakauppa
Makuliha
14. Metsärannan Liha
15. Naurisahon Palvi
16. Oravais Rökeri
17. Palvi-Pirtti
18. Palviliha
19 Palvimestarit
20. Pekan Palvi
21. Perniön Liha
22. Polvijärven Liha-aitta
23. Raja-Karjalan Liha-Hovi
24. Rintalan lihapaja
25. Sarven saunapalvi
26. Sata-Liha
27. Savuhovi
28. Someron Palvi
29. Takaladon liha ja kala
30. Tiituspohjan Palvari
31. Tuusulan Lihansavustamo Oy
32. Veljekset Mattila
33. Yläneen Palvaam0
34. Övermark Köttrökeri

Mikäli yrityksesi puuttuu listasta, otathan yhteyttä ninnu.perala@lihalehti.fi. Päivitämme listaa kotisivuillamme tarpeen mukaan.

Toimittajan kommentti:

Perinteisten palvareiden lista on koottu Ruokaviraston laitosluettelon perustella. Perkasimme toimituksessa luetteloa ja soittelimme yrityksiin varmistuaksemme, palvataanko yrityksessä lihaa perinteisin menetelmin.

Listauksen yhteydessä kävimme upeita keskusteluita yrittäjien kanssa, kuulimme kuulumisia niin länsirannikolta kuin iloisesta Itä-Suomestakin. Pienyrittäjän työ ei ole aina helppoa – puheluista ja käydyistä keskusteluista välittyi kuitenkin ylpeys omaan työhön ja rakkaus saunapalvaamiseen, jota monet ovat tehneet useiden vuosikymmenien ajan saaden oppinsa isovanhemmiltaan. Me Lihakeskusliitossa ja Lihalehdessä olemme äärimmäisen onnellisia, että meillä on näin upeita yrityksiä ympäri Suomen! Saunapalvaaminen on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja pitäjien pitkää perinnettä.

Saunapalvaaminen ja palviyrittäjien tarinoita on esillä näyttävästi myös tulevissa Lihalehdissä. Suomalaisen saunapalvin juhlavuosi huipentuu toukokuussa Tampereen Elintarviketeollisuus- messuilla, jossa olemme mukana näyttävästi saunapalviteemalla.

Lue myös: Palvaamon joulu

Lue myös: Karelian lihajaloste 30 vuotta

Lue myös: Perinnepalvi on Mattilan tärkeä tukijalka

Lue myös: Saunapalvi matkaa Saksaan