Päätoimittajalta: Muovi pelastaa maailman

Lihalehti 3/ 2019, Mari Hannuksela

Muovin kulutus on globaalisti isossa kasvussa. Eikä syyttä. Se korvaa monia muita materiaaleja ja tuo tehokkaampaa logistiikkaa. Lihaketjussa muovilla on täysin ylivoimaiset ominaisuudet tuotteiden säilyvyyden turvaajana. Liha ja lihajalosteet ovat mikrobiologisesti herkästi pilaantuvia, joten suojaa tarvitaan.

Luin tieteellisen arvion, jonka mukaan globaali ruokahävikki vastaa noin 3 miljardin ihmisen käyttämää ruokamäärää. Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi asukasluvultaan maailman kolmanneksi suurin. Ruokahävikin ehkäisy on niin tärkeä asia, että kaikki keinot pitää saada käyttöön. Kysymys on sekä ympäristöstä että ruoan riittävyydestä kaikille ihmisille.

Nyt on herätty huomaamaan, että muovia on käytettävä vastuullisesti. Lihateollisuus on jo tehnyt valtavasti työtä ja käynyt prosessejaan läpi. Monien tuotteiden kohdalla on löydetty pakkausratkaisuja, joiden avulla on saatu pienennettyä muovin määrää ilman että tuotteen säilyvyys heikkenee.

Kuluttajilla on erilaisia mieltymyksiä. Joskus valinta osuu tuotteeseen, joka on pakattu yllättävästi, näyttävästi, räätälöidysti. Tämäkin on hyväksyttävä.

Muovi on ympäristöongelma silloin, kun se on väärässä paikassa. Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, ettei tyhjä pakkaus kuuluu luontoon vaan kierrätykseen. Yhä suurempi osa muoveista päätyy kiertoon, ja lopuilla on arvokas hyötykäyttö energiantuotannossa. Muovin poltto korvaa öljyn ja kivihiilen polttoa. Ei ole myöskään yhdentekevää, mitä muovia käyttää. Julkisuudessa keskustellaan eri väreistä ja laaduista. Usein tulee ikävä kyllä vaikutelma, ettei keskustelijoilla ole kovinkaan hyvää tietopohjaa aiheesta. Ne jotka tuntevat alaa pääsevät turhan harvoin ääneen.

Kun tämä lehti ilmestyy, vaalit ovat ohi ja hallitusneuvottelut alkaneet. Koko lihateollisuuden puolesta esitän toivomuksen, että valtiovalta ohjaisi tukea ja huomiota muovin keräilyn ja kierrätyksen tehostamiseen. Tarvitaan tutkimusta, viestintää ja erityisesti niitä investointeja.