Pääkirjoitus: Korona piristi lihan myyntilukuja

Lihalehti 4 / 2020, Ninnu Perälä, kuva: Emiliano Vittoriosi 

Korona eristi kansalaiset koteihinsa ja muutti samalla suomalaisten ruokailutottumuksia − ainakin lihankulutuksen osalta.

Moni etäkoululaisille lounasta ja päivällistä kokkaava vanhempi turvautui tuttuun, turvalliseen ja perinteiseen arkireseptiikkaan, kuten lihamakaronilaatikkoon ja jauhelihakeittoon. Ja hyvä niin: liha on luonnostaan terveellistä ja maukasta, ja lihan proteiini pitää lapset kylläisinä ja tyytyväisinä. Lihassa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, hyvin imeytyvää rautaa, useita B-ryhmän vitamiineja ja myös muistille tärkeää B12-vitamiinia. Rauta auttaa ylläpitämään koululaisen keskittymiskykyä.

PTY teetti ja julkaisi toukokuun puolivälissä Elintarvikkeiden pt-myynnin kehitys -tutkimuksen, joka lataa selkeää dataa lihan myynnin kasvusta nimenomaan pandemian aikana. Kasvua oli kaikkien lihalajien kohdalla, eniten kuitenkin naudanlihalla. Syyksi tutkimuksen tekijä Kyösti Arovuori arveli ravintolakulutuksen siirtymistä vähittäiskauppaan. Monissa perheissä on lihaisien arkiruokien lisäksi paistettu ehkä sunnuntain kunniaksi pihvit? Tai kenties laitettu mehevä paahtopaisti uuniin?

Myös Lihakeskusliiton jäsenyrityksillä on ollut kiirettä. Teurastamoiden tilauskanta on kasvanut ja lihan kysynnän kasvu on huomattu. Lisääntynyt kotonaolo ja siihen yhdistettynä aurinkoinen kevät ovat saaneet suomalaiset myös aikaistamaan grillikauttaan. Suomalaisten grilleissä kuumenee nyt erilaisia makkaroita, lihavartaita, grillipihvejä ja avotulella tehtyjä hampurilaisia. Maistuvaa ja lihaisaa grillikesää!