Pääkirjoitus: kiitos Teemulle

Mari Hannuksela

Muistan vieläkin, miten epäuskoinen olin haastattelun jälkeen. Olin elintarviketieteen opiskelijana saanut kunniatehtävän haastatella Teemu Saarikangasta. Tämä pakkausguru työskenteli Cryovacilla (nykyisin SealedAir). Vuosi oli ehkä 1993 tai 1994.

Saarikangas ennusti, että lihaleikkeleitä aletaan pian siivuttaa valmiiksi kuluttajapakkauksiin. Ja vielä että pakkaukset muuttuvat helposti avattaviksi ja uudelleen suljettaviksi. Täysin käsittämätön ajatus aikana, jolloin palvelutiskillä oli paljon henkilökuntaa siivuttamassa tuotteita. Makkara- ja leikkelepötköt nököttivät tiskillä, ja siivutus tehtiin vasta asiakkaan pyynnöstä. Jotkut edistykselliset firmat, kuten Pouttu, olivat jo tuoneet markkinoille valmiiksi siivutettuja tuotteita. Dynorasioissa palvelutiskikäyttöön.

Lämmin kiitos Teemulle haastattelusta. Onneksi tajusin kirjoittaa ne juttuun, vaikka hiljaa mielessäni olin epäuskoinen. Ja kyllä, olin väärässä ja Teemu oli oikeassa.

Trendit ovat jännittäviä. Näet tai kuulet jotain uutta ja hämmentävää. Pikkuhiljaa sama asia tulee eteen yhä useammin. Kuinka moni silloin aluksi uskoi broileriin, valmisruokaan tai kuluttajapakattuun jauhelihaan? Täysin pähkähulluja ideoita kaikki.

Jokin trendi näkyy markkinoilla vain vuoden kaksi, samalla kun toinen kasvaa yhä vahvemmaksi ja muuttaa pysyvästi koko toimialaa. Pizzan jälkeen tuli texmex ja nyt sushi. Tuli kylmäketjut, viivakoodit ja laatujärjestelmät. Mitähän seuraavaksi? Ainakin sana lohkoketju on alkanut pilkahdella siellä täällä myös ruoka-alan keskusteluissa.