Omaa tuotantoa ja uusia käytäntöjä

Lihalehti 3 / 2021, teksti Ninnu Perälä  kuvat Ninnu Perälä ja Linepack

Lihalehden pakkausteemaan sopii mainiosti juttu Ylöjärvellä sijaitsevasta Linepackista, joka on tullut tutuksi erityisesti Reepackin pakkauskoneista.

Vaikka Linepack perustettiin virallisesti vasta vuonna 2014, löytyy taustalta osaamista ja alan kokemusta useiden vuosien ajalta. Yrityksen juuret ovat TH-Line Oy:n pakkauskoneosaston toiminnassa, josta Linepack aikanaan yhtiöitettiin omaksi yhtiökseen.

Linepackin liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia, vaikka asiakkaina on paljon koronan kurittamia HoReCa-toimijoita. Pandemiavuosi on pakottanut yrityksen uudistamaan käytäntöjään ja tekemään uudenlaisia toimenpiteitä. Linepackilla tiedetään, että asiakkaita on kontaktoitava uusilla tavoilla.

− Olemme panostaneet verkkosivuihin ja rakentaneet sinne muun muassa verkkokaupan. Olemme yrittäneet tehdä valinnat ja asioinnin mahdollisimman helpoksi asiakkaille, Linepackin toimitusjohtaja Sami Mäenpää (kuvassa ylhäällä vasemmalla) ja tekninen johtaja Henri Ihalainen (kuvassa ylhäällä oikealla) kertovat.

Pakkauskonetoimituksen lisäksi Linepack tarjoaa vaakatuotteita muun muassa Multipondin ja nyt myös italialaisen Dini Argeon valikoimista.

−Dini Argeo on uusin edustuksemme. Yritys toimii Modenan kupeessa Ferrarin lähellä, ja sen asiakastuki on ihan loistava, Mäenpää kehuu.

Tällä hetkellä liikevaihto koostuu pääosin Reepackin pakkauskoneiden ja CEIA-metallinilmaisimien myynnistä ja huollosta. Myös merkintälaitteita myydään pakkauslinjastojen perään.

− Meillä on Klinger Finlandin kanssa hyvä yhteistyö, mutta omaakin maahantuontia on kuten United Barcode Systemsin korkean resoluution mustesuihkukirjoittimet ja lavamerkintälaitteet.
Mäenpään mukaan tuotteita myydään enimmäkseen elintarviketeollisuuteen mutta myös muuhun teollisuuteen. Muun muassa Nokian renkaat ovat hankkineet vaaka-antureita ja metallinilmaisimia Linepackilta.

Oma tuotanto – koska muualta ei löytynyt

Kokonaan omaa tuotantoa yrityksellä on sekä annosteluratkaisuissa että pesujärjestelmissä. Omia – koska valmiita kriteerit täyttäviä ei löytynyt.

− Pesukeskuksemme ovat tehokkaita ja kompakteja kooltaan. Myös kuljettimiin pystytään asentamaan pesijää säästäviä ratapesuja. Suunnittelussa on ollut iso hyöty Henrin pitkästä taustasta pesuaineteollisuudessa, Mäenpää sanoo.

Pesulaite ajaa huuhteluissa viemäriin ensin suurimman likakuorman ja käyttää sitten esipesussa paineilmaa. Esipesun jälkeen laite kierrättää pesuliuosta suljetussa vesikierrossa, ja loppuhuuhteluun saadaan desinfiointiaine halutessa mukaan. Laite on täysin mobiili ja siirrettävissä tarpeen mukaan.

Ihalainen puolestaan kehuu myös annostelujärjestelmien monipuolisuutta.

− Ne taipuvat tosi moneen, niin marinadeihin kuin kastikkeisiinkin. Käytetyt ainekset pysyvät hyvin kasassa ja kaikki osaset, esimerkiksi nakit nakkikeittoon tai broiler-palat broilerkastikkeeseen, ehjinä. Annostelu on tarkka, ja olemmekin tosi tyytyväisiä järjestelmien menekkiin, Ihalainen hymyilee.

Henri Ihalainen esittelee Linepackin ruoka-annostelu-pumppua, joka mahdollistaa annostelun suoraan astiaan tai vaikkapa pakkauskoneelle. Pumppu tunnistaa 50 eri ohjelmaa, jotka voidaan nimetä reseptikohtaisesti. Annostelu saadaan tarkaksi hyödyntämällä pika- ja hienoannostelutoimintoja ja tarvittaessa vaakaa määrä-painoannosteluun. Järjestelmä on helposti siirrettävä, pestävä ja kotimainen.

Huoltomiehillä omat huoltoautot

Linepackilla ollaan myös tarkkoja siitä, että kun asiakkaalle myydään linja, se kuljetetaan paikalle Linepackin omalla rekalla.

− Me kuljetamme, asennamme ja käytönopastamme, ja vasta sitten asiakas pääsee laitetta käyttämään. Tämä on meille tosi tärkeää, Mäenpää sanoo ja valottaa samalla alan trendejä, joihin digitalisaatio kaikkinensa ehdottomasti kuuluu.

− Nelivärikosketusnäytöt, paineilman kulutuksen vähentäminen ja ekologisuus, servot isoimpiin koneisiin ja pesujen suojausluokitus, Mäenpää luettelee.

Maailmalla etävalvonta ja etäohjattavuus ovat nyt isoja trendejä, mutta jostain syystä muuten hyvin digitalisoituneessa Suomessa tässä tullaan pikkuisen jälkijunassa. Automaatio on iso trendi ja roboteilla tehdään nykyään tietenkin paljon.

− Me emme ole kuitenkaan tuotantopuolelle lähteneet. Panostamme pakkaamiseen, ja myös huolto on meille tärkeä osa-alue. Meitä on Linepackilla seitsemän henkilöä ja huollon puolella työskentelee tästä neljä: kolme asentajaa ja huoltopäällikkö. Meidän huoltomiehillämme on käytettävissään huoltoautot, jotka ovat osoittautuneet hyviksi. Autoissa on iso varaosakalusto, ja sen turvin huolto saa tehtyä asiat yleensä kerralla kuntoon. Asiakkaat luonnollisesti pitävät tästä, Mäenpää ja Ihalainen kehuvat.

Pakkausmateriaalipuolella Linepack tarjoaa muun muassa kuitupohjaiset biomuovilla laminoidut, kompostoituvat rasiat ja PE-muovilla laminoidut, semi-kompostoituvat rasiat. Biomuovista valmistettua suljentakalvoa on saatavana erikseen. Linepack toimittaa jonkin verran myös etikettejä, suljentakalvoja, syvävetokalvoja ja vakuumipusseja niille asiakkaille, jotka arvostavat kokonaispalvelua.

Lue myös: Korona kuritti rankasti Ahvenanmaata – Dahlmanilla silti positiiviset tulevaisuuden näkymät