Nyt se on varmaa − saunapalvin valmistus Suomessa jatkuu

Perinteisen saunapalvin PAH-poikkeus on vihdoin varmistunut lopullisesti, ja perinnepalvin valmistus Suomessa voi jatkua. EU-komissiossa säädöksen tarkasteluaika on päättynyt, ja PAH-poikkeusta koskeva asetusmuutos on julkaistu.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.293.01.0001.01.FIN&toc=OJ:L:2020:293:TOC

Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla. PAH-poikkeus koskee perinteisesti savustettuja liha- ja kalatuotteita määrätyin rajauksin.

− Nyt on syytä juhlia, vaikka ruisleivällä ja palvikinkulla! hymyilevät Savuhovi Oy:n Pasi Lainto ja Palviliha Oy:n Ville Ruuda tyytyväisinä. Molemmat yritykset valmistavat saunapalvituotteita perinteisellä menetelmällä, savustamalla leppähaloilla palvisaunassa.

Lihakeskusliitto ry otti lähes neljä vuotta sitten aloitteen raja-arvojen poikkeusluvasta omiin käsiinsä ja onnistui lopulta yhdessä MTK:n kanssa vakuuttamaan poliittiset päättäjät ja virkamiehet perinteisesti palvattujen tuotteiden tärkeästä roolista suomalaisessa ruokakulttuurissa. Saunapalvissa on kyse artesaanituotteesta, jolla on valtava kulttuurinen ja gastronominen arvo. Näillä tuotteilla on myös iso työllistävä vaikutus. Tärkeintä on kuitenkin perinnepalvin ainutlaatuinen maku.

Lihakeskusliitto auttoi ministeriötä hakemuksen työstämisessä ja keräsi muun muassa yrityksiltä analyysituloksia monen vuoden ajalta. Lihakeskusliiton jäsenyritykset kiittelevät hyvää yhteistyötä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

− Ilman ministeriön aktiivisuutta asia ei olisi lähtenyt liikkeelle, ja moni alan pk-yritys olisi joutunut lopettamaan toimintansa, Lainto korostaa nyt saadun päätöksen merkittävyyttä.

Saunapalvikinkun EU-nimisuoja odottaa edelleen päätöstä Brysselistä. Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on hakenut perinteiselle saunapalvikinkulle EU-suojattua maantieteellistä merkintää. Täsmällinen nimitys on ”Aito Saunapalvikinkku”.

Suomessa asiaa hoitaa Ruokavirasto.

Lisätietoja:

Lihakeskusliitto ry:n varapuheenjohtaja (valittu puheenjohtajaksi vuodelle 2021), Savuhovi Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lainto, puh. 040 077 2156, pasi.lainto@savuhovi.fi

 Palviliha Oy:n toimitusjohtaja Ville Ruuda, puh. 040 519 1005, ville.ruuda@palviliha.fi

 Lisähaastateltavat, kuvapyynnöt yms. Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela, puh. 040 515 1379, mari.hannuksela@lihakeskusliitto.fi

 www.lihakeskusliitto.fi, Facebook Lihakeskusliitto

 

Kuva: Palviliha Oy