Tiedote 1.2.2023

Mattila Bros. Suomalainen menestysresepti 2023 -kisan voittoon – menestyksen salaisuutena aitous, sielukkuus ja juurevuus

Mattila Brosin Smokehouse-valmisateriat ylsivät Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittoon ja seuraavat nyt aiempien ruokainnovaatioiden, Boltsin, Rostiksen ja Falleron, jäljillä suomalaisten ruokapöytiin. Voitto otettiin ylöjärveläisyrityksessä nöyränä vastaan.

 – Eniten olemme ylpeitä siitä, että voitimme aidosti omana itsenämme: nokisena ja rasvaisena ylöjärveläisenä pienenä yrityksenä. Me ei olla mitään muuta, eikä haluta mitään muuta leikkiäkään, Mattila Brosin toimitusjohtaja Tero Sivula nauraa ja sanoo olevansa vielä vähän pyörällä päästään.

Suomalainen menestysresepti -kilpailu on ollut Sivulan sanoin noin vuoden mittainen, paljon töitä ja venymistä vaatinut ”jännä juttu”, joka on antanut paitsi luottoa omaan tekemiseen myös oppia niin markkinoinnista kuin hektisestä tv-tuotannostakin.

Parasta on ollut koko ajan mukana kulkenut aitouden tunne. Kiinni pitäminen siitä, että yrittäjät ja tuotteet ovat aidosti sellaisia, mikä tv-ruudussa näkyi. Onnistumisen ja epäonnistumisen tunteet ovat olleet aitoja.

– Voitto on meille uusi alku. Meillä on ollut paljon hankalia vuosia takana, ja nyt onnistuttiin uudessa aluevaltauksessa ja saatiin vielä valtakunnan suurin näkyvyys. Onnistuttiin tekemällä sielukkaasti juurevia ja puhuttelevia juttuja, Sivula pohtii.

Vuoden 2023 ylöjärveläisessä menestysreseptissä yhdistyvät amerikkalainen smokehouse-kulttuuri sekä suomalainen savusaunaperinne. Kilpailun tuomaristo totesi hämmästyneensä tuhdeissa tuotteissa olevasta mausta, josta on vaikea uskoa, että kyse on mikrossa lämmitettävästä ateriasta.

Smokehouse-tuotekategoriassa on kolme herkullista vaihtoehtoa: possunniska, kana ja kasvis.

– Possunniska on käsin ”rubattu” ja 17 tuntia savustettu. Hapot ja rasvat soittavat kaikissa tuotteissa samaa sävelmää, Sivula kehuu ja kertoo tulisemman kanavaihtoehdon saaneen sekin mausteseoksensa käsityönä.

Smokehousen kanavaihtoehdossa löytyy 12 tuntia savusaunassa kypsytettyä broileria. Kasvisvaihtoehdossa tavaramerkin eli savun on saanut Filoksen halloumijuusto. Juusto tarjoillaan hickory-kasvisten ja sitrusmajoneesin kanssa.

– Mikrokiposta löytyy nyt oikeasti ihan parasta kasvisruokaa, Sivula kehuu ja kertoo, että tuotteissa on menty maku edellä. Keveys on ollut toisarvoinen seikka.

Mausta Sivula kiittelee Johannes Nykästä, joka on toiminut tuotekehitystiimin ”priimusmoottorina”. Nykänen on Sivulan mukaan intohimoinen savustaja ja kokki, jonka myötä perinteisillä menetelmillä palvituotteita valmistanut yritys sai vielä lisää savustusosaamista ja onnistui tuomaan suomalaiseen perinteeseen uutta twistiä.

Tuomariston mukaan valmisruokainnovaation voittoon vaikutti tuotteiden laatu sekä niiden todellinen uutuusarvo – vastaavia tuotteita ei valmisruokahyllyltä löydy. Myös tuomaristoon kuuluva kokki Jyrki Sukula uskoo voittajan mahdollisuuksiin nousta edellisten vuosien voittajien Rostiksen, Boltsin ja Falleron rinnalle vuoden ostetuimpien uutuustuotteiden joukkoon.

– Valmisruokaa syödään aiempaa enemmän ja siltä myös odotetaan yhä enemmän. Teron ja hänen kumppaneidensa innovaatio on onnistunut vastaamaan tähän odotukseen tuomalla valmisruokaan aitoa savun makua sekä BBQ-tunnelmaa. Uskon, että tämä tulee kutkuttamaan suomalaisten makuhermoja tämän kevään aikana, Sukula kuvaa.

Tänä vuonna finaalissa kisasivat smokehouse-valmisruokien lisäksi Jemma-säilykkeet, Baba-tahinismoothie, Happy Soup -linssi ja härkäpapukeitot, Kalatassut ja Sushike. Kaikki finalistituotteet tulevat myyntiin S-ryhmän ruokakauppoihin 2.2.2023.

Lisätiedot: Tero Sivula, Mattila Bros, 040 539 9321, tero.sivula@veljeksetmattila.fi

Kuva: Saku Tiainen