Tiedote, 3.4. 2020 

Meneillään oleva koronakriisi on romahduttanut ammattikeittiöiden tavarantoimittajien liikevaihdon kokonaan. Liha- ja valmisruokateollisuuden pk-yritykset ovat usein erikoistuneet tiettyihin tuoteryhmiin. Nyt ammattikeittiöihin erikoistuneiden yritysten liikevaihdosta on lähtenyt parissa viikossa jopa 90 prosenttia. Apua kaivataan kipeästi.

Lagerblad Foods Oy:n toimitusjohtaja Mika Lindfors istuu hiljaisessa toimistossa. Koko henkilökunnan lomautukset alkavat ensiviikolla. Helsingin Tukkutorilla sijaitseva, laadukkaisiin ravintola- ja ammattikeittiötuotteisiin erikoistunut Lagerblad Foods on parissa viikossa menettänyt jopa 90 prosenttia liikevaihdostaan. Lagerblad Foodsin liikevaihto on normaalioloissa noin 18 miljoonaa euroa vuodessa. Yritys on merkittävä suomalaisen liha-raaka-aineen käyttäjä.

− Tuotantomme on rakennettu Horeca-asiakaita varten, Lindfors selostaa. − Meillä on töissä useita keittiömestareita. Tuotteet raaka-aineista pakkausratkaisuihin on räätälöity ravintola-alan asiakkaille.

Lagerblad Foods on asiakkaille tavallaan esivalmistuskeittiö, josta tuotteet lähtevät tukkujen kautta ammattikeittiöihin kypsinä pakasteina. Tuotteet ovat lämmitystä vaille tarjottavia.

Lagerblad Foods työllistää normaalioloissa 33 ammattilaista. Alun perin kahden keittiömestarin unelmasta vuonna 1998 alkanut yritys valmistaa pihvejä, pyöryköitä, täyslihamakkaroita sekä artesaanityyppisiä piirakoita. Yrityksessä on myös ainutlaatuisella teknologialla toimiva muikkujen paistolinja sekä monenlaisia erikoistuotteita muun muassa kotimaisesta järvikalasta ja kasviksista.

Useat yritykset ovat erikoistuneet ravintola-asiakkaisiin

Lagerblad Foods ei ole ongelman kanssa yksin. Liha- ja valmisruokateollisuuden pk-yritykset ovat kilpailusyistä usein erikoistuneet tiettyihin tuote- tai asiakasryhmiin, kuten juuri ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden palvelemiseen.

− Ravintoloiden kriisi kampittaa koko teollisuutta, Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela painottaa, sillä osa suomalaisista teurastamoista on erikoistunut ammattikeittiöasiakkaisiin.

Lihakeskusliiton hallituksen jäsenenä Mika Lindfors on hyvin perillä muidenkin ravintoloille toimittavien jäsenyritysten kriisistä.

− Meillä kaikilla on sama ongelma. Liikevaihto romahti yhtäkkiä. Päivittäistavarakauppa vetää, mutta meillä ei oikein ole sinne sopivia tuotteita eikä varsinkaan kuluttajalle sopivia pakkauskokoja, Lindfors sanoo.

− Olemme kehittäneet jo jotain paikallisia pakkausratkaisuja vk-puolelle, mutta volyymit ovat tietysti suhteellisen pieniä tässä vaiheessa.

Lihakeskusliitossa on tutkittu ahkerasti julkisia tukimahdollisuuksia. Ikävä kyllä näyttää siltä, että Lagerbladin kaltaiset yritykset ovat jäämässä väliinputoajiksi.

− Näin ei saisi olla. Odotamme, että koronakriisin taloudellisia seurauksia lääkitessä tarkastellaan tasapuolisesti koko ketjua, Hannuksela toivoo.

Lisätietoja:

Mika Lindfors, Lagerblad Foods Oy, puh. 0400 511 953, mika.lindfors@lagerbladfoods.fi

Hannuksela Mari, Lihakeskusliitto ry, puh. 040 515 1379, mari.hannuksela@lihakeskusliitto.fi