Lihavuoden 2021 parhaat

Vuoden lopuksi mietimme Lihalehden toimituksessa, mistä rakentui kulunut lihavuosi. Tässä joitakin vuoden erityisiä ilon ja harmistuksenkin aiheita.

Teksti Ninnu Perälä ja Mari Hannuksela  Kuvat: Shutterstock, Ninnu Perälä ja Tampereen Lastenklinikan Tuki ry.

Vuoden positiivinen uutinen

Hiilineutraalius on myös liha-alalla päivän sana. Riilahden kartano näyttää tässä asiassa esimerkkiä.

– Katselin iltapalalla maitotölkkiä, jossa puhuttiin hiilineutraalista maidosta. Ajattelin, että miksei lihakin voisi olla. Halusin osoittaa, että lehmässä on hyviäkin puolia, vaikka poliittisessa keskustelussa ne ovat esillä hyvin negatiivisessa valossa, Jessica Aminoff muistelee Lihalehden toimittaja Marjatta Sihvosen tekemässä haastattelussa.

Käytännön ratkaisun asiaan riilahtelaiset löysivät kotimaisesta, päästökompensaatioita tarjoavasta yrityksestä, NGS Finlandista. Yrityksen päästöhyvitys perustuu ajatukseen, että metsänomistaja voi myydä metsää hiilen sidontaan tai käyttää puuston kasvua omien päästöjen kompensointiin. Lihantuotannosta tulevat hiilipäästöt kompensoidaan nyt pidentämällä tilan omien metsien kiertoaikaa. Hienoa Riilahden kartano!

Vuoden lihahenkilö

Vuoden lihahenkilö on tietenkin Lihatiedotuksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen. Tänä vuonna eläkkeelle jäänyt Riitta teki upean uran lihan imagon edistäjänä. Riitta tunsi lihan ravitsemukselliset arvot ja jaksoi väsymättä muistuttaa julkisuudessa, että sopiva määrä lihaa osana monipuolista ruokavaliota varmistaa tärkeän proteiinin, vitamiinien ja erityisesti raudan saannin sekä tukee kehittymistä, suorituskykyä ja palautumista. Kiitos tekemästäsi työstä upea Riitta!

Vuoden omituisuus

Vuoden omituisuus on Helsingin kaupunki, joka tarjoaa lihatuotteita vain Ruotsin kuninkaalle. Onneksi me tavalliset kansalaiset voimme nauttia terveellisestä liharuoasta ilman kuninkaallista statusta jossain muualla kuin Helsingin kaupungin tilaisuuksissa.  #tavallisetkansalaisetrules

Vuoden harmistus: Ollikkalan sikatilan lopettamispäätös

Joka vuosi noin 100 sikatilaa Suomessa lopettaa sianlihantuotannon. Jokainen lopullinen sikalan ovien sulkeminen on tietenkin raskas ja harmillinen menetys koko toimialalle.

Ollikkalan sikatilalla on harjoitettu sianlihantuotantoa aina vuodesta 1950 lähtien. Tila on tehnyt tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa, ja se on toiminut opetus- ja tutkimussikalana jo vuodesta 2001 lähtien. Ollikkalan sikatilalla keskityttiin erityisesti eläinten hyvinvointiin ja tilan toiminnan avainasemassa oli lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen sioille.

Vuoden 2021 lihakauppa

Vuoden Lihakauppa on Järvenpään Citymarket, joka sai ihmiset jonottamaan lihatiskille. Kansa hullaantui 400 euroa kilolta maksavasta lihasta: ”Soitin heti tänne, että onko lihaa vielä jäljellä”, otsikoi Iltasanomat.

”Myymme vain, jos asiakas osaa valmistaa”, jatkaa Iltalehti.

Arvolihoja on saatavilla useista eri lihatiskeistä, mutta tällaista halloota ei Lihalehden toimitus ihan äkkiseltään toista muista.

Go Järvenpää!

Vuoden Lihateko

Tampereen Lihakauppiasyhdistys ry teki kesällä 400 000 euron jättilahjoituksen Tampereen lastenklinikan tukiyhdistykselle. Lahjoitusvaroilla  Tampereen yliopistollinen sairaala saa perustettua lapsipotilaiden kivunhoitoon erikoistuneen yksikön.

Vuoden raaka-aine

Vuoden raaka-aineita ovat karitsa ja lammas, jotka nykyisin kuuluvat monipuolisesti kaikkiin sesonkeihin. Kiinnostavimmat karitsareseptit ja vinkit löytyvät Veljekset Rönkä Oy:n sivuilta
https://www.ronka.fi/reseptit-ja-vinkit.html.

Pelkästään Meri-Lapin karitsaan liittyviä reseptejä on yli 50 kappaletta. Karitsa taipuu myös itämaisiin makuihin, kuten Ro­gan Joshiin, Tagineen tai Kormaan. HUOM! Sivuilla on myös iso joukko poro- ja muita herkkureseptejä.

Vuoden lihayritys

Vuoden lihayritykseksi valitsemme Huhtahyvät Oy:n Kankaanpäästä. Huhtahyvät ei pidä melua itsestään, mutta on kaikessa hiljaisuudessa uudistanut brändinsä (Lihamestarin hyväksymä -tuotemerkki) sekä tuonut markkinoille kaksi uutta tuoteryhmää: porotuotteet ja sarja herkkumakkaroita.

Lue myös: Elintarviketeollisuuden koneita maailmalle Klaukkalasta