Lihateollisuus työnantajana: Terveystarkastaja metsästää leveitä hymyjä

Lihateollisuus työnantajana: Elintarvikevalvonnalla varmistetaan, että kuluttajat saavat turvallisia elintarvikkeita. Mutta mihin terveystarkastaja kiinnittää huomiota tarkastuksellaan? Pääsimme terveystarkastajan mukaan tarkastuskäynnille Espoon Keskuksessa sijaitsevaan K-Supermarket Kulinaariin.

Terveystarkastaja Iiris Myllymäellä ja K-Supermarket Kulinaarin kauppiaalla Kenneth Broströmillä on treffit kerran vuodessa. Normaalisti terveystarkastaja saapuu paikalla ilmoittamatta, mutta koronan aikaan tarkastuksia tehdään sovitusti.

Käynnin alussa vaihdetaan yleisiä kuulumisia ja Broström kertoo, että korona-aika on ollut radan varrella sijaitsevalle Kulinaarille haasteellinen. Kaupan myynti nojaa pitkälti itse kaupassa asioiviin junamatkaajiin, ja varsinkin koronaepidemian alussa myynti hiljeni totaalisesti. Nyt kauppa on onneksi piristynyt, ja sen odotetaan piristyvän entisestään elokuussa avattavan sushipisteen myötä. Sushipisteeseen on tulossa ulkopuolinen yrittäjä, mutta terveystarkastajan käynnillä on hyvä tilaisuus miettiä sushipistettä elintarviketurvallisuuden ja kaupan näkökulmasta.

− Tärkeää on, että sushia tehdään selkeästi eri paikassa kuin muita ruokia, koska siinä käsitellään raakaa kalaa. Lisäksi vastuualueet pitää olla selkeästi selvillä: mistä sushiyrittäjä vastaa ja mikä on taas kaupan vastuulla, Myllymäki kertoo kauppiaalle samalla, kun Broström näyttää sushipisteelle takatiloihin mietittyä tilaa.

Tarkastukset perustuvat elintarvikelakiin

Vuotuinen tarkastuskäynti perustuu Espoon seudun ympäristöterveyden valvontasuunnitelmaan, ja tarkastus tehdään Oiva-tarkastusohjeiden mukaan. Systeemi on siitä hyvä, että näin kaikki toimijat saavat varmasti saman kohtelun ympäri Suomen. Oiva-tarkastusohjeissa on yli 60 eri tarkastuskohtaa, mutta kaikkia ei tarkasteta jokaisella kerralla.

− Tarkastuskäynti on pitkälti vuoropuhelua. Keskustelemme, onko myymälän toiminnassa ollut muutosta ja onko kaikki toiminut. Ruokavirastossa halutaan korostaa yhä enemmän meidän terveystarkastajien roolia neuvonantajina, valmentajina. Omassa työssä hyviä onnistumisia onkin, kun on voinut auttaa toimijaa elintarviketurvallisuuteen liittyvässä asiassa ja saanut hyvää palautetta työstään.

− Myymälän toiminnat määrittävät tarkastettavia asioita. Ruokavirasto on linjannut, että osa asioista tarkastetaan vuosittain, osa kolmen vuoden välein. Näin kaikki tarkastusohjeiden kohdat tulevat läpikäydyiksi. Lisäksi vuosittain painotetaan joidenkin Oiva-rivien tarkastusta, Myllymäki selvittää.

Kulinaarissa terveystarkastaja huomioi heti jo sisääntulossa myymälän ja pullonpalautustilan siisteyttä. Sitten käydään kauppiaan kanssa katsomassa takatilat, jätehuollon tilat, elintarvikkeiden säilytys, siivousvälineiden säilytystila ja sen siisteys, siivousvälineiden kunto sekä astianpesutila ja kone. Tiskikoneelta matka jatkuu palvelutiskille, jossa Myllymäki mittaa elintarvikkeiden lämpötiloja ja tarkastaa, että erillään pidettävät tuotteet, kuten raaka broileri, on tosiaan erillään sellaisenaan syötävistä tuotteista. Lisäksi katsotaan myyntiaikoja ja tietoja, joita elintarvikkeista annetaan asiakkaille, ja paljon muuta.

− Tarkastuskäynti on pitkälti vuoropuhelua. Keskustelemme, onko myymälän toiminnassa ollut muutosta ja onko kaikki toiminut. Ruokavirastossa halutaan korostaa yhä enemmän meidän terveystarkastajien roolia neuvonantajina, valmentajina. Omassa työssä hyviä onnistumisia onkin, kun on voinut auttaa toimijaa elintarviketurvallisuuteen liittyvässä asiassa ja saanut hyvää palautetta työstään.

Ihmisläheinen ammatti

Myllymäki pitää terveystarkastajan työtä kiinnostavana ja monipuolisena. Myllymäki kuuluu kolmen terveystarkastajan tiimiin, joiden vastuulla on Espoossa vähän alle 300 kauppaa. Tarkastettavien kohteiden erilaisuus, uudet toiminnot sekä uudet elintarvikkeet pitävät mielen virkeänä ja muuttavat koko ajan myös valvontaa.

− Olen aina ollut kiinnostunut elintarviketurvallisuudesta, ja se sai minut ryhtymään tarkastajaksi elintarviketieteiden maisteriopintojen jälkeen. Parasta oli ennen koronaa päästä EU:n elintarvikevalvonnan Better training for safer food -kurssille Amsterdamiin. Kurssi oli hyvä ja oli mielenkiintoista tavata samaa työtä tekeviä tarkastajia muista EU-maista. Asiantuntijuuden kehittäminen on tärkeää tässä työssä, jossa lainsäädäntö ja ohjeistus muuttuvat nopeaa tahtia. Nyt esimerkiksi Ruokavirasto päivittää kesällä Oiva-tarkastusohjeet, kun elintarvikelaki uudistui.

Terveystarkastajan ammatissa tarvitaan hyviä ihmissuhdetaitoja.

− Pitkälle pääsee, kun suhtautuu ystävällisesti muihin ihmisiin. Joskus on käynyt niin, ettei toimija ole ilahtunut terveystarkastajan saapumisesta ja tarkastus on alkanut hiukan huonoissa merkeissä. Kun olemme jutelleet rauhassa asioista, tunnelma on ollut lopussa jo oikein hyvä. Mutta toki terveystarkastajan pitää osata olla tiukkakin, jos epäkohtia löytyy.

Sähköinen järjestelmä helpotti omavalvontaa

Korona-aika on vaikuttanut terveystarkastuksiin niin, että osa terveystarkastuksista on tehty osin asiakirjatarkastuksina. Tätä on helpottanut kovasti se, että Päivittäistavarakauppa ry:llä (PTY) on käytössä nerokas omavalvontajärjestelmä, josta tarkastaja voi suoraan katsoa kaupan omavalvontaa, kuten lämpötilakirjauksia tai elintarvikkeiden vastaanottokirjauksia. PTY:n sivuilta löytyy myös kirjallinen omavalvontasuunnitelma sekä omavalvonnan näytteenottokirjaukset.

− Systeemi helpottaa kaikkien toimijoiden työtä. Terveystarkastaja voi tehdä osan työstä etänä eikä aikaa kulu kaupassa niin paljon. Kauppa taas saa järjestelmästä tärkeää tietoa omaan toimintaansa liittyen. Esimerkiksi jos kylmälaitteisiin tulee vikaa, se näkyy heti omavalvontakirjauksista.

Myös kauppias Broström kehuu omavalvontajärjestelmää. Mies on ollut Kulinaarissa yli 20 vuotta töissä, ensin 10 vuotta työntekijänä ja 12 vuotta kauppiaana, ja tänä aikana terveystarkastusmalli on mennyt hänen mielestään oikeaan suuntaan.

− Järjestelmä on helpottanut suuresti omavalvontaa. Nyt tiedot saadaan kirjattua suoraan sähköiseen järjestelmään, ja kun lippulappuvaihe on poistunut, ovat myös tietokatkokset vähentyneet. Järjestelmää pääsevät käyttämään myös yritykset, jotka tekevät meille omavalvontanäytteenottoa, kuten pintapuhtausnäytteitä. Silloin tulokset ovat heti sekä meidän että terveystarkastajan saatavilla.

Broströmille elintarvikevalvonnan merkitys korostui erityisesti koronaepidemian alkutaipaleella.

− Kun korona alkoi, monesta ravintolasta tuli meillekin ruokaa myyntiin. Muutos oli niin iso, että kauppiaana havahduin siihen, että kuka toimintaa valvoo. Moni ravintola osaa varmasti tehdä hyvin ruokaa, mutta kun mukaan tulee kuljetukset, niin homma mutkistuu ja valvontaa tarvitaan.

Terveystarkastajan TOP 3

Elintarvikevalvonnalla on suuri merkitys elintarviketurvallisuudelle. Myllymäki muistuttaa, ettei elintarvikevalvonta liity pelkkään hygieniaan vaan on paljon monialaisempaa.

− Meidän tehtävänä on myös ehkäistä petollista toimintaa ja virheellistä markkinointia. Lisäksi on tärkeää, että ihmiset tavoittavat meidät, jolloin saamme arvokasta palautetta ja voimme valvonnalla vaikuttaa asiaan. Jos pitäisi antaa toimijalle kolme vinkkiä omaan elintarvikevalvontaan, niin listaisin ehdottomasti myymälän siisteyden ja puhtaanapidon, omavalvonnan onnistumisen kokonaisuutena sekä elintarvikkeiden jäljitettävyyden.

Tarkastuksen tuotteena syntyy julkinen asiakirja, Oiva-raportti, joka kertoo kuluttajalle tarkastuksen aikana tehdyistä havainnoista. Mitä leveämpi hymy, sitä paremmin elintarviketurvallisuus toteutuu.

Teksti ja kuvat: Niina Jormanainen

Lue myös: Lihateollisuus työnantajana: Huoltoinsinööri tuntee koneet

Lihateollisuus työnantajana

© Copyright - Lihakeskusliitto ry