Liha ja ruoka 5 / 2022, Teksti ja kuvat: Niina Jormanainen
Viime vuosina hyvin säilyvien elintarvikkeiden myynti on kasvanut ensiksi koronan ja sitten Ukrainan sodan myötä räjähdysmäisesti. Armeija- ja retkeilyvarusteisiin erikoistunut Varusteleka on myynyt retkiruokaa vilkkaimpina viikkoina nopeammin kuin valmistajat ovat pystyneet sitä tekemään.
Varusteleka ei monissa piireissä esittelyjä kaipaa. Helsinkiläinen yritys tunnetaan armeija- ja retkeilyvarusteistaan sekä omintakeisesta ja taitavasta markkinoinnistaan, joka on vuosien varrella ihastuttanut, mutta välillä myös vihastuttanut, kun ronski huumori ei ole kaikkia naurattanut. Räväkkä markkinointi on kuitenkin ollut tehokasta, ja Varusteleka on kasvanut parissakymmenessä vuodessa yhden nuorukaisen verkkokaupasta 70 ihmistä työllistäväksi yritykseksi, jonka liikevaihto oli vuonna 2020 liki 20 miljoonaa eroa. Ja kyllä Varustelekan tyylistä tykätään, sillä yrityksen sometilit ovat huippusuosittuja; pelkästään Facebookissa on yli 100 000 seuraajaa.
Varustelekan päätuotteita ovat armeijahenkiset vaatteet – sekä omat merkit, joista tulee jopa puolet liikevaihdosta, että käytetyt armeijaylijäämät. Myymälän asiakaskunta on 75-prosenttisesti miehiä, ja vuosikausia myydyin tuote on ollut oman merkin merinovillahuppari, jonka leikkausta kuvataan yrityksen nettikaupan humoristiseen tyyliin jumalaiseksi. Vaatteiden ja taistelu- ja retkeilyvarusteiden lisäksi on myynnissä retkeilyyn ja armeijakäyttöön sopivia hyvin säilyviä elintarvikkeita, joiden myynti on viime vuosina noussut 30 prosenttia.
Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine (vas.) ja tuoteryhmäpäällikkö Janne Korpivaara haastavat valmistajat kehittämään uusia retkiruokia.
Rajuun tuoteryhmän kasvuun ovat vaikuttaneet ensiksi korona ja sittemmin Ukrainan sota, jotka molemmat ovat saaneet ihmiset varautumaan ajanjaksoihin, jolloin kauppaan ei pääse normaalisti.
– Koronan alkaessa kaikki alkoivat myös retkeillä. Silloin kysyntä oli paikoin niin kovaa, että retkimuonat loppuivat, kun valmistajat eivät ehtineet niitä tekemään. Kaikki meni, mitä saatiin, kertoo Varustelekan tuoteryhmäpäällikkö Janne Korpivaara.
Ja kun koronan aiheuttama piikki oli juuri ja juuri taputeltu, alkoi Ukrainan sota ja hyvin säilyvien ruokien kauppa kävi ja käy jälleen vilkkaana. Oman maan lisäksi Varustelekasta on ostettu paljon retkimuonaa ja armeijatarvikkeita vietäväksi Ukrainaan.
Haaste valmistajille – lisää valikoimaa kaivataan
Varustelekassa retkeilyruoissa nähdään suuria mahdollisuuksia ja myyntiin kaivattaisiin lisää valikoimaa.
– Meitä kiinnostavat erityisesti tuotteet, jotka on mietitty jo tuotekehitysvaiheessa kansainvälisille markkinoille sopiviksi. Meidän verkkokaupallamme on paljon asiakkaita esimerkiksi Yhdysvalloissa, ja siellä on tykätty kovasti Kuivalihakundin tuotteista; niitä kun ei ole uitettu missään sokeriliemessä, Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine kertoo.
Millaista sitten on hyvä retkimuona? Maukasta – totta kai – laadukkaista raaka-aineista tehtyä ja hyvin valmistettua. Laine kertoo, että retkiruoan tarpeita määrittää aika paljon käyttötarkoitus. Retkellä ruoan pystyy halutessaan tuunaamaan omilla höysteillä ja mausteilla, mutta sotilastoiminnassa ruoan pitää olla valmiiksi riittävän hyvää ja ravitsevaa. Kuivattu muona pärjää tölkkiruokia paremmin siinä, että se on kevyempää ja helpompaa kantaa – myös metsästä pois. Eikä se jäädy pakkasessakaan, vaan sen voi tiukan paikan tullen syödä vaikka suoraan pussista ilman vettä.
– Mutta retkeillessä myös tölkit toimivat hyvin. Omia luottoeväitäni ovat Kalakallen säilykkeet. Hyvä yhdistelmä tulee myös, kun yhdistää Kuivalihakundin Hot naga -kuivalihaa Blåbandin kuivaruokaan, Laine vinkkaa.
Erityistä tilausta retkieväsmarkkinoilla olisi snack-patukoille. Korpivaara kertoo, että ennen Varustelekankin hyllyssä oli lihaista Bullet Mealia ja Clif Baria, mutta nyt kumpaakaan ei ole enää hetkeen valmistettu.
– Meillä on Suomessa hyviä raaka-aineita ja patukan muotoinen snacks toimisi hyvin, Korpivaara sanoo.
Nettikauppa Varustelekan perusta
Varustelekan nettikauppa on kasvanut viime vuosina rajusti, ja nykyään sen osuus yrityksen liikevaihdosta on jopa 70 prosenttia. Asiakkaita on Suomen lisäksi myös muista maista. Isoin markkina on Yhdysvallat, jonne myytiin viime vuonna vaatteita ja varusteita yli kahdella miljoonalla eurolla, ja lisää asiakkaita tulee koko ajan. Näkyvyyttä Amerikassa on saatu vaikuttajayhteistyön kautta.
– Olemme tehneet menestyksellistä yhteistyötä yhdysvaltalaisten InrangeTv:n ja Forgotten Weaponsin kanssa YouTubessa. Jenkkien armeija- ja ulkoilumarkkinat ovat valtavat, ja menestys heidän markkinoillaan vaikuttaa kaikkialla kansainvälisessä kaupassa, Laine kertoo.
Muita tärkeitä markkinoita ovat muun muassa Saksa ja Ranska ja muut Pohjoismaat. Kaiken kaikkiaan Varustelekan tuotteita tilattiin viime vuonna 96 maahan. Kansainvälisyys on vaikuttanut siihen, että kauppa on nykyään Euroopan suurin omalla alallaan.
Vaikka verkkokauppa on Varustelekan pääasiallinen tulonlähde, on Helsingin Konalassa sijaitsevalla myymälällä erittäin tärkeä merkitys Varustelekalle.
– Myymälä on tärkeä meidän imagollemme. Tämä on monelle pyhiinvaelluskohteen tyyppinen paikka, jonne tullaan pidemmältäkin. Kunnon myymälä on helpottanut myös kansainvälisessä kaupassa. Se tuo meille kasvot ja lisää luotettavuutta esimerkiksi yhdysvaltalaisen verkkokauppa-asiakkaan silmissä, Laine selittää.
Varustelekan konttorista löytyy taidemaalari Johanna Lindholmin taidetta.
Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä on verkkokaupassa haettu myös erittäin pitkillä tuotekuvauksilla – joista saa tiedon lisäksi monesti vielä hyvät naurut. Ihan huvin vuoksi pitkiä selostuksia ei toki Varustelekassa kynäillä, vaan tarkka tuotekuvailu vähentää huomattavasti palautuksia, mikä taas säästää ympäristöä. Varustelekassa palautusten määrä onkin maltilliset 7 prosenttia, kun monessa nettivaatekaupassa palautusprosentti on 30–50 prosenttia.
Ympäristötietoisuus näkyy Varustelekassa monessa muussakin asiassa, kuten siinä että omien merkkien vaatteet tehdään suurelta osin Euroopassa, ylijäämäkankaista valmistuu Jämä-tuotemerkin alla vaatteita ja yrityksen hiilijalanjälki kompensoidaan. Laine kertoo, että firman motto ”Hyvien puolella” näkyy esimerkiksi sellaisissa päätöksissä, kun yritys päätti pari vuotta sitten lopettaa omien fleecevaatteiden valmistuksen.
– Se oli Varustelekalle 100 000 euron bisnes, mutta emme halunneet enää lisätä mikromuovien määrää vesissämme. Tällaiset päätökset ovat minulle tärkeitä ja saavat tuntemaan ylpeyttä omasta tekemisestä, kuusi vuotta Varustelekaa luotsannut Laine kertoo.
Varustelekassa ei ole ulkoistettu mitään
Varusteleka poikkeaa monesta yrityksestä siinä, että kaikki Varustelekan toiminnot sijaitsevat samassa paikassa Helsingin Konalassa, jonne yritys muutti vuonna 2018. Myymälän vierestä löytyy toimistotilat ja suuri verkkokaupan varasto, joka toimii kasvavassa yrityksessä kapasiteettinsa ylärajoilla. Laine kertoo, että jos varastossa ei olisi lähes kattoon asti kohoavaa keräilyautomaattia, johon voi ladata satoja tuotteita, tila kävisi ahtaaksi.
Varustelekan konttimyymälä valmiina lähdössä erämessuille. Kuvassa vasemmalta Varustelekan Tero, Niklas ja Niklas.
Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia yrityksellä on?
– Meidän visiona on Total World Domination ja sillä tiellä jatketaan. Tarkoituksena on kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi toimijaksi ja sitä kautta edistää hyvien puolulaisuutta, Laine kertoo.
Varusteleka
- Armeijaylijäämän ja ulkoilun erikoisliike
- Liikevaihto vuonna 2020 liki 20 miljoonaa euroa
- Työllistää 70 ihmistä
- Omistaja ja perustaja Valtteri Lindholm
- Toimitusjohtaja Jari Laine
Lue myös: Elintarvikeala sinnittelee kustannusmyrskyssä