Tiedote, 24.3. Ninnu Perälä

Konekauppa kovilla

– isona haasteena nikkelipula

Konekauppa on kovilla. Elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden raaka-aineesta on pulaa. Konekauppiaiden tekemät tarjoukset ovat voimassa jopa vain vuorokauden – huomisesta kun ei koskaan tiedä.  

Liha ja ruoka -lehden messunumeron valmistelu sai uuden käänteen, kun useilta konekauppiailta ja heidän asiakkailtaan alkoi tulla huolestuneita viestejä: konekauppoja häiritsee nikkelipula.

Korona sai elintarviketeollisuuden lykkäämään investointejaan. Pandemia-aikana teollisuus otti juuri ja juuri huoltomiehet vastaan, mutta konekauppiaiden kanssa istuttiin kotikonttoreiden Teams-palavereissa parempia aikoja odottelemassa. Pakkoinvestoinneissa luottamus sekä vanhat hyvät asiakassuhteet nousivat uuteen arvoonsa. Tehtiin mitä pystyttiin.

Koronaluvut ovat edelleen varsin korkeita, mutta konepuolella kevään messuja odotetaan jo kuin kuuta nousevaa. Saksassa rytisee keväällä: ensin Anuga FoodTec Kölnissä ja siitä sitten vain muutaman currywurstin jälkeen IFFA Frankfurtissa.

Mutta helpolla ei päästä edelleenkään ja haasteita riittää. Nyt konekauppiaan hymyä hyydyttää ruostumattoman teräksen valmistuksessa käytettävän nikkelin saatavuustilanne – Ukrainassa riehuva Venäjä kun on maailman kolmanneksi suurin nikkelin tuottaja. Arvopaperi-lehti uutisoi äskettäin nikkelin markkinahinnan ampaisseen pystysuoraan nousuun. Nikkelin kaupankäynti pantiin jäihin Lontoon metallipörssissä. Kysyntää on ja olisi – ruostumaton teräs käy hyvin kaupaksi.  Nikkelin heikentynyt saatavuus kuitenkin haittaa ruostumattoman teräksen markkinaa

Ukrainan tilannetta on usein verrattu Suomen talvisotaan ja tässä yhteydessä on huomioitava, että nikkeli oli keskeinen tekijä myös talvisodan taustalla. Jatkosodan aikana suomalaisen Petsamon Kolosjoen kaivoksen tuotanto rahdattiin Saksaan, jonka sotatarviketeollisuudelle Petsamon nikkelillä oli suuri merkitys erityisesti sodan loppuvuosina. Vuodesta 1943 lähtien yli puolet Saksan käyttämästä nikkelistä tuli Petsamosta. Saksalaiset tuhosivat kaivosalueen vetäytyessään vuonna 1944, ja sodan jälkeen Petsamo kaivosalueineen luovutettiin rauhansopimuksen ehtojen mukaan Neuvostoliitolle, joka kunnosti alueen ja aloitti tuotannon uudelleen.

Ja nyt ollaan tässä. Rosterin valmistus takkuaa ja se näkyy suoraan elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden toimituksissa. Investointihalukkuutta pitkän maskikauden jälkeen olisi, mutta raaka-aineesta on pulaa. Konekauppiaiden tekemät tarjoukset ovat voimassa jopa vain vuorokauden – huomisesta kun ei koskaan tiedä.

Varmaa on vaan se, että kone- ja laitetoimittajat ovat innovatiivisia ja tottuneet ratkomaan ongelmia. Kukaan ei ole lannistunut ja kentällä on koronakauden jälkeen hyvä boogie. Osa näkee käytettyjen koneiden myynnin kasvavan, ja osa uskoo tilanteen tasaantuvan ajan saatossa. Suomen Sotkamossa toimii Terrafame, jonka kaivosta pyöritti aiemmin Talvivaara. Terrafame jalostaa kaivamastaan nikkelistä nikkelisulfaattia.  Triviatietona todettakoon, että suuria nikkeliesiintymiä on myös Uudessa-Kaledoniassa, Australiassa, Kuubassa ja Indonesiassa.

Liha ja ruoka -lehti seuraa tilannetta.