K-kaupan ja teurastamon toimiva liitto

Lihalehti 4 / 2021 Teksti Miia Lahti  Kuvat Markku Pulkkinen

Kymenlaaksosta löytyy lähiruokaan tykästynyt K-kauppias, josta tuli reilut kaksi vuotta sitten myös teurastamon omistaja. Uusi lihan jäljitysjärjestelmä täydentää palvelua entisestään.

Yrittäjä Tero Turkia on saapunut toukokuisena aamuna teurastamolleen Iittiin. Hän osallistuu teurastamon käytännön töihin lähes päivittäin.

– Ylämaannaudat oli hieman vaikeaa saada ulos karjankuljetusautosta. Nyt homma sujuu ja työntekijät paloittelevat ruhoja, Turkia pahoittelee pientä myöhästymistään.

Hän vaihtaa työstä värjääntyneen takkinsa puhtaaseen ja johdattaa vieraat teurastamon uumeniin. Samaan aikaan hänen puolisonsa ja yrittäjäkumppaninsa Minnamari Turkia kokkailee teurastamon kymmenelle työntekijälle lounaaksi makkarakeittoa.

Tero Turkiasta tuli teurastamon omistaja kaksi vuotta sitten. Nyt hän jo suunnittelee lähiruokabuumin siivittämänä laajentavansa Liha REM -teurastamoa.

Pariskunnan päätyö on edelleen Kouvolan keskustassa sijaitseva K-Supermarket Valtari.

– Liha REM -teurastamon perustajat alkoivat kolmisen vuotta sitten suunnitella eläkkeelle jäämistä ja heittivät meille puolileikillään, että ostakaa teurastamo. Ei se lopulta ollutkaan leikkiä. Olemme aina olleet innostuneita lähiruoasta ja tässä sitä nyt ollaan. Sikatilaa emme aio kuitenkaan ostaa, Turkiat nauravat.

Teurastamon toiminta on laajentunut uuden omistajan ohjauksessa. Liha REM toimittaa lähilihaa Valtareiden oman kaupan lisäksi moniin muihinkin Etelä-Suomen K-kauppoihin. Noin puolet teurastuksista ja leikkuista tehdään maatiloille, jotka myyvät lihat oman tilansa nimissä suoramyyntinä. Liha REM teurastaa ja leikkaa sikoja, nautoja ja hevosia.

– Nyt pitäisi oikeastaan jo laajentaa tuotantotiloja, sillä lähilihan, samoin kuin rahtiteurastusten, kysyntä on kasvanut voimakkaasti.

Jäljitettävyys tärkeää

Turkiat haluavat palvella kuluttajia aikaisempaakin paremmin ja siksi he ovat ottaneet käyttöön uuden, edistyksellisen lihan jäljitysjärjestelmän.

– Liitämme sianlihapakkauksiin QR-koodin avulla tiedot tuottajatilasta, possujen rehuista, teurastuspäivästä ja eläinlääkärin tarkastustodistuksesta. Myöhemmin QR-koodin taakse viedään vielä enemmän tietoa. Sinne voi laittaa esimerkiksi lihatilan, teurastamon ja kaupan kuulumisia ja vaikkapa reseptejä, Tero Turkia suunnittelee.

Jäljitysjärjestelmän toimitti lahtelainen yritys Second Thought Oy.

– Elintarvikkeiden jäljitettävyydestä on puhuttu kauan ja siihen on pyritty erilaisin keinoin. Ei ole ollut kattavaa järjestelmää, joka sopisi kaikille. Me kehitimme QR-koodistandardiin perustuvan järjestelmän, jossa jokainen tuotantolinjalta lähtevä pakkaus saa oman yksilöllisen koodinsa, toimitusjohtaja Jani Kasanen kertoo.

Tero Turkia ja Second Thoughtin Jani Kasanen haluavat palvella kuluttajia lihan tarkalla alkuperätiedolla. – QR-koodiin perustuva jäljitysjärjestelmämme on helppo toteuttaa lihaketjussa, Kasanen vakuuttaa.

– Jokaisella pakkauksella on nyt oma yksilöllinen tunnisteensa, vaikka kaikilla onkin sama EAN-viivakoodi. QR-koodimme on eräänlainen URL eli verkko-osoite, josta pääsee suoraan näkemään kyseisen tuotteen tunniste- ja jäljitystietoja. Kuluttajan on helppo skannata QR-koodi puhelimensa kameralla. Skannaamiseen ei yleensä tarvita erillistä sovellusta.

Tero Turkia pitää Second Thoughtin jäljitysjärjestelmää hyvänä ja yksinkertaisena.

Pakkauksessa olevan QR-koodin kautta asiakas saa tarkat tiedot sianlihan alkuperästä sikojen rehua myöten. Koodin taakse voi laittaa myös sikatilan ajankohtaisia kuulumisia.

– Kun sikaerä lähtee teurastamolle Lukkarin maatilalta Myllykoskelta, merkitään kyseinen erä järjestelmään. Kun siat on teurastettu ja leikattu, viedään siitä tieto samaan järjestelmään. Lopulta jokaiseen kyseisen sianlihaerän tuotteeseen tulee sama, Lukkarin tilalle johtava alkuperätieto. Kaikki tiedot varastoidaan pilvipalveluumme.

Järjestelmä näyttää toimivan teurastamon pakkaamossa hyvin. Solotop Oy:n toimittama vaakajärjestelmä tulostaa tuote-etiketin QR-koodeineen automaattisesti lihapakettiin liimattavaksi. K-Supermarket Valtarissa käytetään samaa vaakajärjestelmää, joten myös palvelutiskiltä myytävään, pakkaamattomaan lihaan saadaan QR-koodi tunnistetiedoin.

Lähiruoan edelläkävijä

Turkiat aloittivat kauppiasuransa Kainuussa 1990-luvun alussa ja siirtyivät sitten kauppiaiksi kotiseudulleen Inkeroisiin. K-Supermarket Valtarin kauppiaina he ovat olleet nyt nelisen vuotta. Paikallinen ruoka on aina ollut näkyvästi esillä heidän kaupoissaan.

– Kainuussa minulla oli myös itsellä poroja. Siihen aikaan porot myytiin ruhoina, mutta minä aloin myydä niiden lihaa myös pienemmissä erissä, Tero Turkia kertoo.

Kun kauppiaat palasivat Kymenlaaksoon, oli alueelle syntynyt paljon uusia lähiruoan tuottajia. Valtarissa on nyt myynnissä lihan lisäksi muitakin paikallisia tuotteita, kuten kananmunia, juustoja, leipää, hilloja, hunajaa, juureksia ja vihanneksia.

Sianliha tulee kauppaan tällä hetkellä ainoastaan Lukkarin maatilalta Myllykoskelta. Naudanliha tulee suurelta osin Parkon tilalta Elimäeltä.

Liha REMillä on hyvää yhteistyötä korialaisen Palvilihan kanssa. Teurastamo toimittaa suomalaista lihaa palvaamolle raaka-aineeksi. Palvilihan tuotteet ovat luonnollisesti myös K-Supermarket Valtarin hyllyillä.

Turkioilla on vielä matkaa eläkkeelle, mutta suvun kauppiastarinalle näyttäisi löytyvän jatkuvuutta.

– Minä opin aikoinaan kaupankäynnin äitini omistamassa kaupassa Kouvolassa. Nyt tyttäremme Hilla on töissä täällä Valtarissa ja on jo ilmoittanut, että kaupanteko voisi kiinnostaa häntäkin, Tero Turkia hymyilee.

Lue myös: