Haussa kesäkaveri − makkaratasting

Lihalehti 4 / 2021 teksti Niina Jormanainen  kuvat Niina Jormanainen ja Ninnu Perälä

 Mistä löytyisi täydellinen kesäkaveri? Täällä sinua huhuilee aidoista mauista tykkäävä lihansyöjä, joka haluaa löytää elämäänsä tähtihetkiä. Ei haittaa, jos sinussa on luonnetta, tulinenkin voit olla, kunhan lähdet helposti mukaan reissuun vaikkapa mökille tai leirinuotiolle. Mutta ennen kaikkea olet sellainen mutkaton kaveri, jonka seurassa tavallinen arki maistuu mansi… ei kun makkaralta.

Ei liene kenellekään yllätys, että tänä vuonna Lihalehden kesäkaveri-ilmoitukseen tuli valtava määrä vastauksia. Lihalehden toimitus valitsi mukaan joukon kivoja ehdokkaita, ja lähdimme viettämään yhdessä hauskaa mökkipäivää.  Päivän aikana tutustuimme kesäkavereihin, ja näistä kohtaamisista syntyi tämä kesäinen juttu. Kenet sinä valitset omaksi kesäkaveriksesi?

Lihalehden toimituspäällikkö Ninnu Perälä (vas.) ja päätoimittaja Mari Hannuksela ovat tottuneita makkaran maistelijoita. Molemmat ovat olleet mukana muun muassa Tammelan makkaramarkkinoiden Makkaramestarikisan raadissa.

Nostalgiaa ja perinteitä

Heti alussa kävi selväksi, että kesäkavereissa oli moneen lähtöön − ja tässä tapauksessa tarkoitan tätä hyvässä mielessä. Ensimmäisenä tutustuimme Tapolan Savulenkkiin, jonka lempeä maku herätti lapsuusmuistoja. Omassa lapsuudenkodissani saunottiin kerran viikossa talonyhtiön saunassa, ja saunalenkki oli saunapäivän kohokohta. Kiukaalla paistopussissa kypsyvä makkara onkin varhaisimpia ja rakkaimpia ruokamuistojani, ja Savulenkki muistutti minua elävästi noista hetkistä. Tätä täytyy laittaa kotona myös omalle lapselleni.

Seuraavaksi grillissä lämpeni Palvilihan Palvarin Grillimakkara, joka helli makunystyröitämme täydellisellä tavalla.

− Tässä makkarassa on hyvä rakenne ja makkara on ihanan lihaisa ja maukas. Savustettu valkosipuli tuo vielä hyvän lisäsäväyksen. Tämän kanssa lähtisi kyllä mökille mielellään, Lihalehden päätoimittaja Mari Hannuksela analysoi.

Hyvä mökkikumppani on myös Ekenäs Foodin Savustamon GrilliWursti, joka hurmasi maisteluporukan tasapainoisella ja mehevällä maullaan. Makunautinnon viimeisteli lempeä häivähdys chiliä!

Mattilan perinteikäs Julkujärven lenkki on makkarakeittojen tähti, mutta sopii myös nuotiolla paistettavaksi. Miedonmakuinen ja sileärakenteinen lenkki maistuu oivasti myös lapsille.

”Tässä seurassa löytyy kymmenen hyvää syytä hymyyn”, Hannuksela sanoo tyytyväisenä.

Hodarien kunkut

Hodarit ovat kesäihmisen helppoa ruokaa, jolla saa ruokittua isommankin porukan. Hodarissa kaikki lähtee hyvästä nakista. Meidän kesäreissulla oli mukana kaksi Tampereen Lihajalosteen nakkia: Hodarinakki ja Tulinen hodarinakki.

− Nämä nakit ovat niin hyviä ja huomaa, että ne on suunniteltu juuri hodariin. Ovat oikeanpituisia ja makuisia. Tulinen versio on pelkästään tosi tulinen, mutta hodarin sisässä juuri sopiva, Mari hehkuttaa ja miettii, jaksaisiko syödä vielä toisenkin hodarin. Jaksaa, jaksaa.

Lihalehden toimituspäälliköllä Ninnu Perälällä on hodarien syöntiin liittyvä hauska muisto.

− Nuorempana käytiin usein ravintolassa Kaivohuoneella. Sieltä lähdettiin aina vasta pilkun jälkeen kävelemään yöbussille. Ja aina oli hirveä nälkä. Oma ennätykseni on kolme hodaria matkalla Kaivopuistosta Kamppiin.

Trendikkäät raakamakkarat

Vielä muutama kesä sitten vain harva tunsi raakamakkarat. Nyt on toisin, ja raakamakkarat ovatkin tämän kesän trendikkäintä makkararuokaa. Raakamakkarat vaativat kypsiin makkaroihin verrattuna pidemmän kypsennyksen miedommassa lämpötilassa.

Lihalehden reissulla oli mukana Savuhovin Marskin Chorizo sekä Pirkka Parhaat Jalapeno-cheddar ja Krakova, joita molempia valmistaa Wursti.

Savuhovin Marskin Chorizosta ei luonnetta puutu ja sen maku on täyteläinen.

− Raakamakkarat sopivat hyvin ruuanlaittoon ja tästä laadukkaasta chorizosta voi tehdä myös superihanaa pastaa, Ninnu vinkkaa.

Wurstin tekemät Pirkka parhaat -sarjan raakamakkarat Jalapeno-cheddar ja Krakova ovat molemmat ihania tuttavuuksia.

− Näissä on kummassakin kivan lihaisa suutuntuma. Jalapeno-cheddarissa chili potkaisee kivasti ja juusto tuo mehevyyttä, Mari kehuu.

− Itse olen suuri juustomakkaroiden ystävä, joten tykkään tosi paljon tästä. Jalapenoa tässä on hyvin sopivasti, Ninnu kommentoi.

Raakamakkarat saavat Ninnun pohtimaan, miten moni Lihalehden lukijoista on tehnyt makkaroita kotona. Niiden teko on suhteellisen yksinkertaista ja reseptiikkaa ja vinkkejä löytyy netistä runsaasti.

− Kun opiskelin lihateknologiaa, teimme monesti omia reseptikokeiluja Viikin koetehtaalla. Joskus reseptit lähtivät nuorilla opiskelijoilla vähän lapasesta, ja kerrankin makkarat saivat sisäänsä pursotetun ketsuppiraidan ja vappunakit värjättiin sateenkaaren värisiksi. Yhtä kaikki, makkaranteko on hauskaa, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Chiliä ja juustoa

Juustomakkaroista pitävä Ninnu rakastuu heti myös Huittisten Grillijuusoon, jossa on paljon Edamia. Eikä Ninnu ole yksin: Huittisissa Grillijuuso tunnetaan nimenomaan naisten suosikkina.

− Mietoa ja mehevää, Marikin kehuu Grillijuusoa.

Miedon Grillijuuson vastapainoksi maistellaan seuraavaksi Mattilan Chili-chorizoa, joka on täydellisen tulinen makunautinto tulisista makkaroista pitäville.

− Mä tykkään sopivan ja siihen vielä pikkuisen päälle tulisesta. Chilit on trendikkäitä ja olisi kiva oppia lisää eri lajikkeista. Moni tuntee varmaan naga morichin, mutta näitähän on vaikka kuinka. Chilimakkaroita tulee ehkä syötyä hitaasti maistellen ja se on tosi jees. Näitähän pitäisikin tietty maistella niin kuin viinejä. Ehkä otetaan kesänprojektiksi erilaiset chilimakkarat, Ninnu ideoi.

”Näin hyvässä seurassa juttu kirjoittaa itse itseään”, tuumii Lihalehden toimitussihteeri Niina Jormanainen.

Makumatkoja Eurooppaan

Helsingin makkaratehtaan Grillitrio tuo maailman maut suomalaiseen mökkimaisemaan. Paketissa on kolmea erilaista grillimakkaraa: Kielbasaa, Butifarraa ja Bockwurstia. Kielbasan juuret ovat Puolassa ja siellä kielbasalla tarkoitetaan mitä tahansa lihamakkaraa. Helsingin makkaratehtaan Kielbasa on tehty possusta, ja siinä maistuu ihanasti valkosipuli. Espanjalainen Butifarra taas on yksi Katalonian keittiön helmistä.

− Ihana, yrttinen maku tässä, Ninnu kommentoi maistaessaan Butifarraa, jossa varsinkin oregano tulee esiin mukavasti.

Viimeisenä vaan ei suinkaan vähäisimpänä maistelemme Grillitrion Bockwurstia. Bockwurst on saksalainen klassikkomakkara, josta löytyy mainintoja jo vuodelta 1827. Kotimaassaan bockwurst tehdään usein vasikan- ja possunlihasta, ja makkara saa mausteekseen muun muassa valkopippuria. Helsingin makkaratehtaan Bockwurst saa vielä lisämaustetta juustosta, ja sitä voi hyvällä mielellä sanoa aika täydelliseksi grillimakkaraksi.

Päivän päätteeksi on käynyt moneen kertaan selväksi, miten hyvässä joukossa tässä kesäpäivää vietellään.

− Kyllä on mieletön porukka mukana. Viimeksi olen päässyt tutustumaan näin moneen hienoon kesäkaveriin Tammelan makkaramarkkinoilla Makkaramestarikilpailun raadissa. On hienoa, miten hyviä ruokamuistoja syntyy, kun ollaan hyvällä porukalla kesäisen sinitaivaan alla, Mari kiteyttää tunnelmat.

Myös Ninnu kehuu kesäkavereiden kanssa vietettyä päivää.

− Olin muutaman kesän lihateknologian opintoihin liittyvissä harjoitustöissä makkaratehtaassa ja tällöin saatiin maistella makkaroita suoraan uunista. Uunituoreen makkaran makua ei kyllä ehkä voita mikään, mutta tänään päästiin lähelle.

Kiitos.

”Sinapilla on väliä”

Erittäin tärkeää on juuri oikeanlainen sinappi. Ninnulle maistuu Maille wholegrain, Niinalle Turun punainen ja Marille joku makeankirpeä, kotisinapin tyyppinen, ei kuitenkaan liian voimakas.

Lue myös:

https://www.lihakeskusliitto.fi/fi/wagyu-on-lihamaailman-samppanja/