Lihalehti 1 / 2016, Markku Summa
1.1.2016 Kaupan liiton hallituksen puheenjohtajana aloittanut SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä sanoo:
”Suomi tarvitsee vahvoja kotimarkkinayrityksiä”
Hallituksen tavoite nostaa Suomi kestävän kasvun ja työllisyyden tielle liiallista sääntelyä purkamalla on kaupan alan näkökulmasta mitä tervetullein hanke.
Suomi on Kaupan liiton puheenjohtajana vuodenvaihteessa aloittaneen SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilän mukaan liiallisen sääntelyn myötä menettänyt ketteryyttään ja kilpailukykyään.
– Nyt tulee panostaa vientiyritysten ohella päättäväisesti myös kotimarkkinayritysten kilpailukyvystä huolehtimiseen. Ennen kaikkea tarvitaan päätöksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti kuluttajaan ostovoimaan, jonka valtiovarainministeriön kansantalousosasto arvioi muussa tapauksessa supistuvan edelleen vuonna 2016. Kun kauppa käy, kyllä alan yritykset investoivat kasvuun ja työllisyyteen, mikä sitten näkyy ja tuntuu. Kauppahan on elinkeinoelämän suurin toimiala, Heikkilä sanoo.
Uutta ajattelua työmarkkinoille
Vähittäiskauppa ei ole Heikkilän mukaan tällä hetkellä parhaassa mahdollisessa ”hapessa” – kaupan volyymi ja myynti olivat viime vuonna miinuksella.
– On perin harvinaista, että koko kaupan myynti on miinuksella. Ruokakauppa on kaikkein vähiten suhdanneherkkää. Tämä viestii sitä, että kauppa elää käsi kädessä kansantalouden kehityksen kanssa.
– Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa ja se on eniten nuoria työllistävä elinkeinoelämän toimiala. Kahden viime vuoden aikana kaupan alan työpaikoista on sulanut noin 20 000, Heikkilä toteaa.
Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen 1.1.2016 oli tärkeä muutos, joka viesti myös sääntelyn purkamisen alkamisesta.
– Nyt kaupat voidaan pitää auki silloin, kun asiakkaat haluavat käydä kivijalkamyymälöissä. Asiakkaat ovatkin suhtautuneet uusiin aukioloaikoihin positiivisesti. Seuraavaksi toivomme itsehoitolääkkeiden samoin kuin alkoholin myynnin asteittaista vapauttamista. Kauppa on näiden asioiden toteutumisen suhteen toiveikkaampi kuin esimerkiksi vielä vuosi sitten, Heikkilä kertoo.
Myös paikallinen sopiminen on tärkeä asia. Työmarkkinoilla tarvitaan Heikkilän mukaan uudenlaista ajattelua ja uusia tapoja toimia.
Halpuutuskampanja menestys
S-ryhmässä ollaan Heikkilän mukaan tyytyväisiä vuoteen 2015 – myönteiseen suuntaan ollaan menossa.
– Viime vuoden alussa käynnistämämme ruuan halpuutuskampanja nosti ruokakaupan asiakasmääriä ja myyntivolyymeja. Kampanja onnistui hyvin, ja se jatkuu edelleen. Teimme S-ryhmässä mittavat kustannussäästöt, joiden avulla laskimme pääasiassa kotimaisten tuotteiden myyntihintoja asiakkaille. Tämän ansiosta kotimaisten tuotteiden osuus myynnistämme selkeästi myös kasvoi.
Suurimmalla toimialalla, päivittäistavarakaupassa, S-ryhmän myynti säilyi edellisvuoden tasolla.
– Kuluttajien ostovoiman kehittyminen on tämän vuoden keskeinen haaste. Toivomme, että pääsemme myynnissä plussan puolelle.
S-ryhmällä on asiakasomistajatalouksia 2,2 miljoonaa ja S-etukortti löytyy 3,7 miljoonalta suomalaiselta. Viime vuoden aikana saimme yli 100 000 uutta S-etukortin haltijaa.
– Asiakasomistajat ovat meille merkittävä voimavara. Heitä varten olemme olemassa; heille tuotamme vastuullisesti kilpailukykyisiä etuja ja palveluita. Osuustoiminnalliset arvot eli kaikille avoin jäsenyys, kansanvaltaisuus ja ylijäämän jako suhteessa palveluiden käyttöön ohjaavat koko S-ryhmän toimintaa, Heikkilä sanoo.
Kivijalkaliiketoiminta ei katoa
S-ryhmä kehittää Heikkilän mukaan jatkossakin kaikenkokoisia kauppoja – enemmän kuitenkin pieniä myymälöitä kuin uusia isoja Prismoja.
– Nykytilanteessa ei ole järkevää rakentaa kovin paljon lisää suuria yksiköitä. Sitä paitsi on äärimmäisen tärkeää, että pienissä kylissä olisi kauppapalvelut, sillä muuten ne kuolevat lopullisesti.
Heikkilän puhuu ajan hengen mukaisesti hybridikuluttajasta, asiakasymmärryksestä ja digipalveluista, joihin kuuluu paljon muutakin kuin verkkokauppa. Hybridikuluttaja on ihminen, joka käyttäytyy eri tavalla eri tilanteissa.
SOK:n pääjohtajan mukaan suomalaiskuluttajien tavassa tehdä ruokaostoksia ei ole tapahtumassa ainakaan lähiaikoina sellaista merkittävää muutosta, että kivijalkaliiketoiminta hiipuisi.
– Kuluttajat haluavat ostaa ruokansa entiseen tapaan. Päivittäistavarakaupassa verkko-ostosten osuus on vielä vain noin kaksi promillea. Verkkokauppa kuitenkin kasvaa koko ajan, mutta kestää aikansa ennen kuin se nousee merkittäväksi tekijäksi. S-ryhmä on Suomen suurin verkkokaupan myyjä, Heikkilä tietää.
Omia merkkejä lihatuotteissakin
Suomalainen kuluttaja arvostaa kotimaista lihaa ja erään tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä kuluttajasta pitää tärkeänä, että meillä on omaa lihantuotantoa.
– Suurin osa eli 95 prosenttia S-ryhmän myymälöiden myydystä tuoreesta lihasta on alkuperältään suomalaista. Lisäksi ABC-ketju käyttää ravintoloissaan pelkästään kotimaista lihaa, Heikkilä sanoo.
S-ryhmässä on hänen mukaansa nähty, että kotimaiset elintarvikkeet ovat tärkeä trendi – ja sillä perusteella on tehty päätöksiä ja viety ne käytäntöön.
Näkyykö eri lihalajien aseman muuttuminen myynnissä, koska maailmalla broilerin kulutus on kasvanut jo pitkään?
– Vielä ei ole tapahtunut radikaalia muutosta. Ainakin meillä on lisääntynyt niin broilerin kuin muunkin lihan myynti.
Heikkilän mukaan S-ryhmä on rakentanut jo yli puolen vuosisadan ajan omia merkkejään. Eniten niitä on teollisissa elintarvikkeissa, mutta nyt myös lihatuotteissa.
Työkokemusta myös lihatiskiltä
Taavi Heikkilä, 53, on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi 1988 pääaineena laskentatoimi.
– S-ryhmästä käytiin kertomassa Kauppakorkeakoululla, minkälaisia uranäkymiä S-ryhmän palveluksessa kauppatieteiden maistereilla on. Menin kuulemaan, kiinnostuin ja ilmoittauduin senaikaiseen kaupalliseen kenttäkoulutusohjelmaan.
Lähtöruutuna Heikkilällä oli S-ryhmän myymälä Artjärvellä vuonna 1987. Hän toimi siellä sekatavarakaupan myymälänhoitajan sijaisena muutaman kuukauden – sen jälkeen kierto jatkui muissa toimipisteissä.
– Tein kaikkea, palvelin asiakkaita muun muassa lihatiskillä, myin lauantaimakkaraa ja muutakin, mitä kysyttiin.
Heikkilä on pitkän linjan osuuskauppamies, joka on tehnyt monipuolisen uran johtotehtävissä. Vuodet 2004-2013 hän oli Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja.
SOK:n johdossa Taavi Heikkilä aloitti 1.1.2014 – hän on neljästoista pääjohtaja.
Hänet valittiin tehtävään muutosjohtajana ja henkilönä, jolla on monipuolinen kokemus johtajana S-ryhmän useilla eri toimialoilla.
Juttuarkisto
Lihakeskusliitto ry
PL 115
Pasilankatu 2
00241 Helsinki
Lihalehti
Toimitukselliset asiat:
Ninnu Perälä
ninnu.perala@lihakeskusliitto.fi
Ilmoitusmyynti:
Ninnu Perälä
045-1311032
ninnu.perala@lihakeskusliitto.fi
Ota yhteyttä:
Lihakeskusliitto ry
Toimitusjohtaja Mari Hannuksela
mari.hannuksela@lihakeskusliitto.fi
puh. 040-5151379