Shepherd’s pie, paimenen paistos

Shepherd’s pie eli paimenen paistos on yksi englantilaisista perinteisistä pubiruuista. Se on ihanaa lohturuokaa kylminä syyspäivinä ja auttaa estämään myös ruokahävikkiä, sillä ruokaan voi kätevästi käyttää esimerkiksi muussintähteet.

 

Shepherd’s pie käännetään joskus paimenen piiraaksi. No, suomeksi pie on myös piirakka. Mutta tässä ei ole totuttua piirakkapohjaa, joten paistos kuvaa ruokaa paremmin.

Perinteisesti paimenen paistos tehdään lampaan jauhelihasta. Shepherd on suomeksi lammaspaimen. Sama ruoka muusta jauhetusta lihasta on Englannissa nimeltään cottage pie eli mökkipaistos.

Tässä versiossa on runsaasti kasviksia. Pikaisen version saat käyttämällä juuresten tilalla noin 300 g pakastekasviksia, esimerkiksi keittojuureksia.  Ja muusin voi valmistaa pakasteaineksista tai jauheesta, jos aika on tiukilla.

Tarjoa ruoka englantilaisittain vihreiden herneiden kanssa.

Valmisteluaika 20 min, kypsennykset 60 min.

4−6 annosta

Kastike

400 g (lammas)jauhelihaa

1 iso sipuli

2 porkkanaa

noin 50 g juuriselleriä

noin 100 g:n pala lanttua

  1. 100 g:n pala palsternakkaa

15 cm:n pätkä purjoa

1−2 lehtisellerin vartta

2 rkl öljyä

2−3 rkl (70 g) tomaattipyreetä
1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1−2 tl (savu)paprikajauhetta

1 tl kuivattua timjamia

3 dl vettä

Lisäksi tarvitaan

6−8 perunaa

noin 2 dl vettä

0,5 tl suolaa

1−2 dl maitoa

2 rkl voita

2−3 dl (100-150 g) juustoraastetta

tarjoiluun herneitä

Ja sitten se kokkailu

  1. Kuori sipuli, porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Silppua sipuli ja leikkaa juurekset kuutioiksi tai suikaleiksi. Tai halutessasi raasta karkeaksi raasteeksi. Viipaloi huuhdeltu purjo ja lehtiselleri.
  2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla ja kuullota kasviksia hetki. Lisää jauheliha ja paista noin 5 minuuttia. Mausta pyreellä, suolalla ja mausteilla. Kaada sekaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Hauduta pienellä teholla perunasoseen valmistamisen ajan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Kuori perunat, leikkaa lohkoiksi ja keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Vettä tulee olla sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Kaada suurin osa vedestä pois ja soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella. Lisää voi ja maitoa sen verran, että saat pehmeän soseen. Sekoita joukkoon reilu puolet juustoraasteesta.
  4. Voitele parin litran vetoinen uunivuoka ja kaada jauhelihakastike pohjalle. Lusikoi muusi pinnalle ja tasoita pintaa hiukan. Ei haittaa, vaikkei muusi peittäisi kastiketta täysin. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta ja laita paistos uuniin.

    5. Kypsennä 20−30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut hiukan väriä ja kiehuu. Tarjoa kiehautettujen pakasteherneiden kanssa.

Vinkki: Jos joltain aterialta jää perunasosetta ja joltain lihakastiketta, jatka kastiketta tarvittaessa kasviksilla, ohenna muusi levittyväksi ja tee tähderuuista uusi herkku: paimenen paistos!