Pikkuisen parempi pikkukinkku

Valmiiksi kypsennetty pikkukinkku on kätevä jouluherkku. Sen voi vaihteeksi kuorruttaa rapsakalla salviapesto-pistaasiseoksella tai Aasiasta vaikutteita saaneella wasabi-pankokuorrutuksella. Jos kypsennät kinkun itse, anna kinkun jäähtyä hiukan ennen kuorruttamista, jotta kuorrutuksen levittäminen olisi helpompaa. Näillä seoksilla voi kuorruttaa isonkin kinkun. Tuplaa siinä tapauksessa valitsemasi kuorrutuksen ohje.

Maukasta joulun aikaa!

 

Salviapesto-pistaasikuorrutus

1−1,5 kg:n painoinen kypsä kinkku

1 ruukku tuoretta salviaa

reilu kourallinen rucolaa

1−2 valkosipulinkynttä

100 g (2 dl) parmesaania tai muuta voimakasta juustoa

1 dl (n. 50 g) pinjansiemeniä

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

n. 1 rkl sitruunanmehua

0,25 tl rouhittua mustapippuria

(suolaa)

Pinnalle: 1 dl (n. 50 g) suolattomia, kuorittuja pistaasipähkinöitä

Ja näin se tehdään:

  1. Leikkaa salviat varsineen tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon. Laita sekaan rucola.
  2. Kuori valkosipulinkynnet ja tipauta rucolan ja salvian joukkoon.
  3. Raasta juusto ja ripottele pinjansiemenien kanssa muiden ainesten sekaan. Käynnistä kone ja hienonna tahnaksi.
  4. Valuta öljy ohuena nauhana joukkoon koneen käydessä. Kun seos on sopivan notkeaa levitettäväksi, mausta se sitruunalla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Jos pähkinät on suolattuja, ei suolaa kannata lisätä pestoon.
  5. Rouhi pistaasit veitsellä karkeasti.
  6. Nosta kinkku matalaan uunivuokaan tai pellille leivinpaperi päälle. Levitä kinkulle reilusti pestoa ja ripottele pinnalle pähkinärouhe. Kuumenna 200 asteisessa uunissa, kunnes pähkinät ja pesto saavat hiukan väriä. Nosta kinkku tarjolle ja leikkaa pöydässä viipaleiksi.

Vinkki: Mahdollisesti ylijääneen peston voi käyttää kinkun lisäkkeenä, leivän päällä, pastan kanssa, perunasalaatissa tai sitruunamehulla ohennettuna salaatinkastikkeena. Säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa. Säilyy ainakin viikon verran.


    Wasabi-pankokuorrutus

1−1,5 kg:n painoinen kypsä kinkku

1 dl omenasosetta

1/2 tuubia (reilu rkl) wasabitahnaa

0,5 tl suolaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

Pinnalle: n. 1 dl pankojauhoja tai murskattuja maissihiutaleita

      Ja miten se tehdään:

  1. Mausta omenasose wasabilla, suolalla ja pippurilla. Wasabia saa olla reilusti.
    Nosta kinkku matalareunaiseen vuokaan tai leivinpaperin päälle pellille.
  2. Levitä omenaseos kinkulle ja ripottele pankojauhoja päälle. Jauhot saa reunoille parhaiten ihan kädellä painellen.
  3. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla, kunnes kuorrutus alkaa saada väriä.
  4. Nosta tarjolle ja leikkaa viipaleiksi.

      Vinkki: Kuorrutuksesta jääneellä wasabilla voit maustaa kermaviili- tai majoneesikastikkeita tai sipaista sinapin sijaan kinkkuleivälle, jos sushien valmistus ei innosta. Wasabin sijaan kuorrutuksen voi maustaa hyvin väkevällä sinapilla.
Pankojauhot ovat karkeita ja mureita korppujauhoja. Voit käyttää niitä kuten tavallisia korppujauhoja. Mutta ne sopivat varsinkin paneroimiseen, sillä niillä tulee kaunis pinta lihaan, kalaan tai äyriäisiin.