Lihalehti 1 / 2019, teksti Kimmo Åström ja Niina Jormanainen, kuvat Shutterstock
Tulisia mausteita, filippiiniläisiä makkaroita, oranssia viiniä ja kulhoruokia. Siinä joitakin tämän vuoden kuumimpia ruoka-trendejä! Lihalehdelle ruoka-alan trendejä listasi Kimmo Åström kuluttaja- ja markkinatutkimusyritys Makerystä.
Kaalia pastan sijasta lasagneen
Kiinnostaako kevyempi lasagne tai tortilla? Tämän vuoden suosikkikaaliksi nousee lehtikaalin, kukkakaalin ja parsakaalin jälkeen tuttu valko- eli keräkaali, jota voidaan käyttää vaikkapa lasagnelevyjen tai tortillojen tilalla. Toimii!
Yritysten vastuullisuus
Ruokayritysten vastuullisuus on suuri yritystrendi. Huomiota kiinnitetään entistä enemmän ruoan alkuperään, hävikkiin, tuotantoeläinten kohteluun, ruokaturvallisuuteen, pakkausten kierrätettävyyteen sekä yritysten eettisyyteen työnantajana ja yhteiskunnan osana. Erityisesti nuoret kuluttajat peräänkuuluttavat vastuullisuutta. Ruokaostoksilla halutaan vaikuttaa maailmaan.
Pienempiä pakkauksia
Kuluttajien ruokahävikkiä voidaan vähentää pienemmillä ruokapakkauksilla. Tämän vuoden trendi onkin ruokapakkausten pienemmät koot, joista hyötyvät varsinkin yhden- ja kahden hengen taloudet.
Stop hävikille!
Ruokahävikin välttäminen on suuri vastuullisuustrendi. Tiedostavat kuluttajat alkavat hyväksyä ”rumia” vihanneksia ja hedelmiä hävikin vähentämiseksi. Kaupat ovat jo alkaneet mainostaakin näitä orpoja tuotteita yhä kekseliäämmin. Amerikassa on jopa rumiin vihanneksiin ja hedelmiin erikoistunut Imperfect Produce -niminen yritys, joka toimittaa rumia vihanneksia ja hedelmiä kotiin. Hävikkiä vähennetään myös uusien innovaatioiden kautta, kuten tuotteiden säilyvyyttä parantamalla ja keksimällä uusia tapoja käyttää kaikki ruokatuotannon sivuvirratkin.
Nyhtöpossua − ei kun nyhtösilakkaa!
Elintarviketeollisuus kehittää uusia, innovatiivisia tapoja käyttää sivuvirtoja ja vähemmän arvokkaita ruhonosia, esimerkkinä vaikka Espoossa kehitetty nyhtösilakka. Uutuustuote hyödyntää kalan kokonaan kuluttajaystävällisellä tavalla.
Muovin vähennystalkoot
Ruokapakkauksien tärkein ja suurin pakkaustrendi on muovittomuus. Kuluttajien huoli muovin aiheuttamista ympäristöhaitoista kasvaa, ja yhä useampi valitsee tuotteensa ainakin osittain muovittomuuden perusteella. Yhä useamman ruokabrändin uskotaankin luopuvan muovin käytöstä pakkauksissaan. Monessa maassa kertakäyttöiset muovipussit on jo kielletty kokonaan, ja yhä useampi maa kieltää ne jatkossa. Kaupat alkavat rohkaista asiakkaita käyttämään hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen omia pussejaan, jotta kertakäyttöisten muovipussien käyttö vähenisi. Muovipillit alkavat pikkuhiljaa kadota pikaruokaketjuista ja muualta. Muutaman vuoden kuluttua niitä ei enää löydy.
Prosciuttoa kiitos!
Prosciuttoa, juustotarjottimia ja arteesaanituotteita − välipalojen valikoima kasvaa tänä vuonna ja mukaan tulee hienostuneempia gourmet-makuja.
Harissaa lihapataan!
Tämän vuoden kuumimmat makutrendit ovat Afrikasta, Lähi-idästä, Keski-Aasiasta ja Tyyneltämereltä. Varsinkin Afrikasta tuleva tulinen harissa on kuuminta hottia. Afrikan makuja ovat myös mausteseokset berber, dukkah ja ras el hanout. Nousussa on myös Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tuleva mausteseos za’atar.
Filippiiniläiset makkarat
Joko olet maistanut filippiiniläisiä makkaroita, guavaa, pitaijaa tai kuivattuja katkarapuja? Tänä vuonna nousevat Tyynenmeren rantojen ja erityisesti Aasian, Oseanian ja Etelä-Amerikan länsirannikon maut. Japanista suosiotaan kasvattavat yuzu, wasabi, matcha, umami ja merilevä, jotka ovat kaikki luonnollisia ja maanläheisiä makuja.
Uusia etnisiä keittiöitä
Millaista on Kazakstanilainen ruoka? Tämän vuoden uusia nousevia etnisiä keittiöitä ovat Kazakstan, Uzbekistan, Azerbaidzan ja muut Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat.
Kulhoruoat
Kulhoruoat ovat viimein tekemässä suuren läpimurtonsa myös Suomessa. Poke, ramen, pasta, ”buddha bowl” ja jopa smoothie-kulhot tulevat nyt joka paikkaan.
Miehiset kasvisruoat
Tänä vuonna sekä kaupoissa että ravintoloissa suosiotaan kasvattavat miehille suunnatut kasviruoat, joissa maistuu lihaisa umami. Ruoat ovat usein savustettuja tai grillattuja.
Kahvia pullaan ja samppanjaa keksiin!
Kahvia ja teetä löytyy tänä vuonna leipomotuotteista, välipaloista ja maitotuotteista. Myös alkoholijuomia tullaan käyttämään yhä useammin makuaineena elintarvikkeissa, kuten perunalastuissa ja kekseissä. Gini, bourbon, samppanja, pina colada, margherita ja mojito ovat trendimakuja.
Ei lisättyä sokeria, kiitos!
Sokerin välttäminen voi nousta yhdeksi suurimmista ruokatrendeistä tänä vuonna. Huomiota kiinnitetään varsinkin lisätyn sokerin välttämiseen, ja raaka-aineissa luonnollisesti esiintyvä sokeri hyväksytään helpommin.
Inkivääri maustaa suolaisen ruoan
Aina melko suosittu inkivääri tulee jälleen trendikkääksi tänä vuonna. Inkivääri sopii lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin. Se auttaa parantamaan tulehduksia, alentaa kolesterolia ja vaikuttaa moniin sairauksiin.
Oranssia viiniä
Oranssia viiniä on tehty jo ainakin kuuden tuhannen vuoden ajan. Tähän asti lähinnä viiniasiantuntijoiden tuntemasta juomasta alkaa tulla isomman yleisön juttu. Oranssi viini valmistetaan valkoviinirypäleistä mutta punaviinin tapaan poistamatta rypäleen kuoria ja siemeniä heti alkuunsa. Näin viiniin tulee enemmän tanniineja ja suutuntumaa. Oransseja viinejä valmistetaan erityisesti Georgiassa, Sloveniassa ja Kroatiassa, mutta myös Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Uudessa- Seelannissa ja Kaliforniassa.
Milkshake IPA
Perinteinen ohrapirtelö saa uuden merkityksen, kun tänne rantautuu Yhdysvaltojen uusin oluttrendi: milkshake IPA eli laktoosin kanssa pantu olut. Mitä tahansa olutta voidaan panna laktoosin kanssa, mutta erityisen hyvin se toimii voimakkaasti humaloitujen oluiden, kuten IPAn kanssa. Laktoosi tekee oluen paksummaksi, maitomaisemmaksi sekä hiukan makeaksi ja hedelmäiseksi. Lisäksi oluisiin saatetaan lisätä pektiinipitoisia hedelmiä, jotka tekevät siitä entistä paksumpaa, jolloin lopputulos muistuttaa pirtelöä.
Voimistuva oluttrendi on myös pitkään jatkuneen IPA-innostuksen jälkeen paluu puhtaan ja raikkaan lagerin suuntaan. Lager on tietenkin koko ajan ollut suurten massojen tuote ja eniten tuotettu oluttyyppi, joten sikäli kyseessä ei ole varsinaisesti uusi trendi. Nyt kuitenkin myös muodikkaat pienpanimot alkavat tuottaa yhä enemmän lageria.
Makery
Makery on elintarvikealan kehittämisen asiantuntijayritys, joka tuottaa asiakkailleen keskeistä tietoa liiketoiminnan kehittämiseksi muun muassa kuluttaja- ja markkinatutkimuspalvelujen avulla. Makery tukee asiakkaita tuote- ja konseptikehityksessä avustamalla mm. tuoteominaisuuksien kehittämisessä, kilpailijoista erottautumisessa ja markkinointiviestinnän terävöittämisessä. Makery tarjoaa apua myös vientimarkkinoiden kartoittamisessa ja tuotteiden ulkomaan lanseerauksiin liittyvissä tutkimuksissa sekä elintarvikelainsäädännössä. Yrityksessä työskentelee kymmenkunta henkilöä, ja yrityksen toimitilat sijaitsevat Pasilassa.