Jambalaya kreolien tapaan

Mikä sopisikaan paremmin syksyyn kuin herkullinen, lämpimän mausteinen pata! Jambalaya valmistuu kätevästi yhdessä astiassa eikä muutenkaan tiskiä tule paljon.

 

Jambalayan alkuperästä keskustellaan New Orleansissa paljon. Sen väittävät keksineensä sekä kreolit että cajunit. Versioissa on eroja. Kreolit valmistavat vähemmän tulista, tomaattia sisältävää jambalayaa, kun taas cajunien versio on tulisempi ja ilman tomaattia. Kreolit käyttävät kanaa, äyriäisiä ja makkaraa proteiinina, cajunien keittiö taas on vähän köyhempi ja siellä pääosassa on makkara ja mitä kaapista löytyy.

Älä pelästy ainesosaluettelon pituutta. Sitä lisää mausteet, jotka ovat tärkeä osa ruokaa. Halutessasi voit korvata ohjeen mausteseoksen ainekset ja käyttää ainakin suurimmista marketeista löytyvää valmista cajun-maustetta noin ruokalusikallisen verran. Se on käytännöllinen muuhunkin ruuanvalmistukseen. Sillä saat uutta makua tavallisiin liha-, kala tai äyriäisruokiisi.

4−6 annosta

Valmistelut 10 minuuttia

Kypsennys 45 minuuttia

noin 300 g broilerin rintafileitä

200 g chorizoa (tuoretta tai kuivattua)

(100 g isoja, kuorittuja katkaravunpyrstöjä)

1 tl jeeraa tai kuminaa

0,5−1 tl chilijauhetta

1 tl (savustettua) paprikaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia

1−2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

100 g lanttua tai palsternakkaa

1 pieni vihreä paprika

1 pieni punainen paprika

3 lehtisellerin vartta

2 dl pitkäjyväistä (tummaa)riisiä

1 tlk (n 400 g) tomaattimurskaa

4 dl kanalientä

1 laakerinlehti

paistamiseen öljyä

  1. Jos laitat ruokaan katkarapuja, niin ota ne sulamaan hyvissä ajoin. (Tai sulata varovasti mikrossa). Leikkaa broileri suikaleiksi. Viipaloi puolet kuivatusta chorizosta ja kuutioi loput. Jos käytät tuoreita chorizoja, saksi ne viipaleiksi.
  2. Sekoita mausteet ja laita puolet seoksesta broilerisuikaleiden (ja katkarapujen) päälle. Sekoita ja anna maustua kasvisten käsittelyn ajan.
  3. Kuori sipulit, valkosipuli, porkkanat ja lanttu. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa kasvikset kuutioiksi.
  4. Kuumenna noin ruokalusikallinen öljyä pannulla ja laita siihen puolet chorizokuutioista (tai kolmasosa tuoreviipaleista). Paista hetki. Pidä lämpö kuumalla ja laita pannulle broileri (ja katkaravut). Paista nopeasti vähän väriä pintaan.
  5. Nosta broileri (ja katkikset) pannulta, lisää öljyä ja loput makkarakuutioista (tai toinen kolmannes viipaleista). Kuumenna hetki. Kumoa kasviskuutiot pannulle ja ripottele loppu mausteseoksesta kasviksille. Paista kasviksia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.
  6. Sekoita kasvisten joukkoon riisi ja kaada sekaan tomaattimurska sekä kanaliemi (eli helpoiten vesi ja kanaliemikuutio). Sekoita ja tipauta joukkoon laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  7. Sekoita joukkoon broilerisuikaleet ja makkaraviipaleet. Lisää tarvittaessa vettä. Jatka kypsentämistä 15-20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste imeytynyt ruokaan. Lisää viimeisten minuuttien ajaksi myös katkaravut sekaan kuumenemaan.
  8. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja chiliä. Ruuan pitää maistua lämpimän mausteiselta, mutta ei tuliselta.

Vinkki: Ruoka maistuu herkulliselta myös seuraavana päivänä lämmitettynä vaikka salaatin kanssa tortillaleipään kääräistynä!