Liha ja ruoka 5 / 2022, Teksti Ninnu Perälä Kuvat Merja Ojala /Elintarviketeollisuus-messut
Kevään 2022 messut on kierretty, kesälomat lusittu ja syksyllä kääritään taas hihoja, kun suomalaisen elintarviketeollisuuden ammattilaiset tapaavat toisiaan Tampereella.
Key note -puhujat – check, ja ohjelmakin jo viittä vaille valmiina. Liha-alan näkövinkkelistä tämän vuoden messuilla on runsaasti mielenkiintoista kuultavaa myös ohjelmalavan puolella. Koronan takia perinnepalvauksen poikkeuslupa jäi niin sanotusti hyvistä suunnitelmista huolimatta juhlimatta, ja nyt sitten tärähtää. Perinteisen saunapalvin valmistus uhkasi loppua Suomessa tiukentuneiden EU-säädösten takia, mutta eri tahojen yhteistyönä saatiin kuin saatiinkin poikkeuslupa hankituksi. ”Saunapalvin pelastusoperaatiota” vetänyt Lihakeskusliitto ry palkitsee nyt viimein operaation avainhenkilöitä. Saunapalvikärjellä mennään myös Lihakeskusliiton järjestämässä paneelikeskustelussa, jossa pohditaan, mikä on perinnepalvin merkitys ruokaketjussa ja miten mahdollisuuksia voisi hyödyntää muun muassa matkailussa? Entä mikä on EU-nimisuojan merkitys erikoistuotteiden brändäämisessä?
Teeman ja ajan hengen mukaan vastuullisuus puhuttaa
Toimitusjohtaja Mari Hannuksela puhuu pakkausten ympäristövaikutuksista. Lihatuotteissahan pakkauksen ympäristövaikutus on tuotteeseen verrattuna varsin pieni. Miten lihaketjussa on kehitetty pakkauksia viime aikoina? Tämän lisäksi Liha ja ruoka -lehden sekä Lihakeskusliitto ry:n yhteisessä esityksessä käydään läpi niitä vastuullisia tekoja, joita lehden toimituksen ja Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Hannukselan tietoon on tullut.
– Ympäristöä säästävät toiminnat teollisuudessa ansaitsevat tulla nostetuksi, jottei liha-alaa suotta leimattaisi ihan pelkäksi pahikseksi. Olisi koko toimialan kannalta edullista tiedottaa laajemminkin niistä ympäristöä säästävistä ratkaisuista, joita teollisuudessa kuitenkin koko ajan tehdään. Tällaisia satsauksia on ehdottomasti esimerkiksi vihreämmät kone- ja laitehankinnat sekä pakkausmateriaalivalinnat, Hannuksela muistuttaa.
Toimittajan huomautus: lihateollisuudessakin työskentelee ihmisiä, jotka arvostavat puhdasta luontoa, kierrätystä ja ympäristöä. Meilläkin on lapsia ja lapsenlapsia, joille toivomme vihreää ja elinvoimaista maapalloa. Mustavalkoinen ajattelu on täysin turhaa, ja ihan turhaan jättäydymme puolustajan rooliin. Lihateollisuuskin voi toimia ja toimiikin vastuullisesti kehittäen toimintojaan parempaa huomista ajatellen.
Esimerkiksi järvenpääläinen Wursti haluaa olla vastuullinen toimija, ja Wurstilta muistutetaankin, että vastuullisuutta on monenlaista.
– Investoimme jatkuvasti ja pitkällä tähtäimellä takaisin yritykseen ja toiminnan kehittämiseen. Jopa hankalien aikojen keskellä investointeja on tehty paljon ja usein täysin ilman mitään tukia, joita sijaintimme takia vain harvoin saamme. Olemme tehneet pitkään töitä suomalaisen työn eteen ja halunneet säilyttää työpaikkoja Suomessa. Olemme olleet myös useana vuonna kuntamme suurimpia veronmaksajia ja työllistäjiä, tuotepäällikkö Sallamari Lempinen toteaa.
Messuilla mukana 80 näytteilleasettajaa 1400 neliön kokoisessa hallissa.
Lempinen huomauttaa, että vastuullisuutta on myös valmistaa laadullisesti turvallisia tuotteita ja investoida esimerkiksi tuoteturvallisuussertifikaatteihin. Vastuullisuutta on myös pitkät tavarantoimittajasuhteet, paikallisten yritysten tukeminen ja paikallisten urheiluseurojen sponsorointi.
– Vastuullisuutta on ruokahävikin minimoiminen, johon pyrimme osaltamme vaikuttamaan muun muassa lahjoittamalla ruoka-apuyhdistyksille ylijääviä tuotteita, Lempinen hymyilee.
Esillä myös kauppa ja pääyhteistyökumppanina Valio
Kone- ja laiteteollisuutta kiinnostanee K-Citymarket Pirkkalan kauppias Petri Putilan esitys kaupan satsauksista elintarviketeollisuuden koneisiin ja laitteisiin. Kaupan palvelu kulkee kohti laadukasta in-house-tuotantoa, ja esimerkiksi Putilan Citymarketista löytyy jo oma olutpanimo, poikkeuksellisen laaja ravintolamaailma, paahtimo sekä leipomo. Kauppiaan tavoitteena on kuluttajakokemuksen parantaminen sekä tuotevalikoiman laajentaminen. K-Citymarket Pirkkala on valittu vuoden parhaaksi K-Citymarketiksi vuonna 2019. Aihe on mielenkiintoinen ja niin sanottu kuuma peruna, sillä niitä koneita ja laitteita, joita on totuttu myymään elintarviketeollisuuteen, myydään nyt entistä useammin vähittäiskauppoihin, joskin ehkä hieman pienemmässä koossa.
Elintarviketeollisuus- ja Logistiikka-messujen pääyhteistyökumppanina on maitotilojen omistama Valio. Messujen kattoteema vastuullisuus näkyy Valion arjessa läpi tuotantoketjun, pellolta suomalaisten ruokapöytään. Ympäristövaikutuksiltaan aidosti merkittävät ilmastotoimet ovat Valion kohdalla merkittäviä tekoja koko Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Valion key note -puhujiksi ovat lupautuneet Juhana Pilkama, Paula Viikari sekä Sami Sillman.
Kotimaan messuilla näytön paikka
Kävijämäärät kotimaan messuilla eivät tietenkään yllä kansainvälisten messujen kävijämäärien tasolle eikä ihan jokaista uutuuskonetta ole millään voitu kustannussyistä toimittaa Tampereelle. Kävijämäärien sijaan kannattaa kiinnittää huomiota laatuun, joka tässä tapauksessa korvaa määrän.
– Elintarviketeollisuus taistelee raaka-ainekustannusten, toimitusvaikeuksien ja kuljetushaasteiden keskellä uudenlaisessa maailmantilanteessa.
Messutapahtuma toimii vertaistukena ja alan uusimpien uutisten ja trendien kohtaamispaikkana. Kävijät koostuvat alalla tuotannossa työskentelevistä, asiantuntijoista ja ylimmästä johdosta. Kollegoiden ja uusien yhteistyökumppaneiden lisäksi kävijät näkevät elintarviketeollisuusalan uusia laitteita ja pandemiavuosien aikana kehiteltyjä innovaatioita, projektipäällikkö Heli Lempinen muistuttaa ja kertoo, että Elintarviketeollisuus-messujen kanssa samassa hallissa järjestetään myös Logistiikka-messut, jotka tuovat lisäarvoa myös elintarviketeollisuuden kysymyksiin.
Sisälogistiikan uusimpiin ratkaisuihin tutustuminen avartaa näkökulmia myös elintarviketeollisuusyritysten arjen ratkaisuihin. Messukäynnin viimeistelee kolmipäiväinen Työhyvinvointi- ja Eurosafety-messujen kokonaisuus.
Kone- ja laitepuolen odotukset kovia
Foodmecin liiketoimintajohtaja Jan Isaksson kertoo, että tuleviin Elintarviketeollisuus-messuihin on satsattu paljon. Foodmec on mukana isolla ständillä ja Tampereelle matkustaa henkilöstöstä iso osa. Foodmecin porukka löytyy osastolta C 949.
– Olemme odottavaisin mielin, ja mitä nyt olen muilta kuullut, niin tosi hyvin porukka on osallistumassa sekä kävijöinä että näytteilleasettajina. Messupaikat ovat myyneet hyvin, Isaksson kertoo ja toteaa, että vielä keväällä oli yrityksiä, jotka eivät uskaltaneet lähettää henkilöstöään Saksan isoille messuille, mutta nyt Tampereelle kyllä.
Myyjän näkövinkkelistä esillä on oltava koko ajan, sillä asiakkaissakin on aina uusia henkilöitä ja uusia yrityksiäkin tulee markkinoille koko ajan.
– Otamme mukaan reippaasti näytettävää, Isaksson sanoo ja mainitsee muun muassa Sairemin temperointilaitteen, Nockin nahkomiskoneen ja Knechtin teroituskoneen.
Lista täydentyy vierasesinetunnistusta helpottavilla laitteilla, suojavarusteilla ja muun muassa puukoilla.
– Meillä on ollut ajatuksena, että esillä on kulutustarviketta, kuten juuri käsityökaluja, suojavarusteita ja pienhygieniakoneita mahdollisimman laajaan käyttöön yli eri toimialojen, Isaksson sanoo.
Teurastamoyrittäjien ja lihanleikkaajien iloksi ständiltä löytyy EFA:n käsityökaluja. Leivontapuolesta kiinnostuneille on tarjolla esimerkiksi laatikon kippauslaite, keittokattila ja muun muassa puolalaisen Mech Maszin laadukkaita pienlaitteita.
Espanjalaista hygieniaa
Espanjan Gironasta tavoitettu Dayton Oy:n myyntijohtaja Jukka Rantanen kertoo Tampereen messujen olevan tuttu paikka.
– Mietimme osallistumista jonkin verran, sillä näytön paikkaahan suomalaisilla messuilla on ollut jo pidempään. Varasimme kuitenkin ständin, joka löytyy osoitteesta C 749. Toivotaan, että porukkaa tulee hyvin paikalle! Ainakin kannattaisi, sillä meiltä löytyy mielenkiintoisia juttuja, muun muassa juurikin espanjalaiselta Mimasalta, jossa olen parhaillaan käymässä, Rantanen sanoo ja kertoo Mimasan olevan tunnettu innovatiivista hygieniaratkaisuistaan.
Espanjalaisyrityksessä satsataan asiakkaan prosessien ja tarpeiden ymmärtämiseen sekä ajatukseen, että aina voi tehdä paremmin. Tampereen kävijän kannattaa kurkata Mimasan kompaktin kokoista desinfiointitunnelia, joka on tarkoitettu siivutukseen meneville tuotteille. ”Tunneli” on nimeltään MD-100, ja se toimii ilman kuumaa höyryä ja kuumaa vettä ja on siten turvallinen käyttäjälleen.
– En ole ainakaan nähnyt tämän kaltaista Suomessa. Idea on nerokas, eikä laite ole edes kallis. Juuri tällaista Mimasa tarjoaa: tuotannon ja laadun parantamista käyttäjäystävällisesti edistyksellisillä ideoilla, Rantanen hehkuttaa ja lisää vielä, että Daytonin ständiltä löytyy myös suomalaisille tutumpaa Bizerbaa ja muun muassa valvonta-, etiketöinti-, kameratunnistus- ja röntgenlaitteistoja.
Daytonilla on messuilla kompakteja laitteita, jotka mahtuvat sopivasti 9 x 6 metrin ständille. Videolta on toki mahdollista kurkistella isompikokoisia linjaratkaisuita, joita Daytonilta löytyy runsaasti.
Alpha Manager -käyttäjille suorat EDI/OVT-yhteydet
Myös elintarviketeollisuuden järjestelmätoimittajalla, Suomen Cobrasystemsillä, odotetaan messuja jo innolla. Saksaan ei tänä vuonna Cobralta lähdetty ollenkaan, mutta Tampereella messuvieraille esitellään muun muassa uusi COBRA EDI. Se helpottaa toimitusjohtaja Kim Häggblomin mukaan asiakkaiden yhteydenottoa, kun sekä järjestelmä että EDI saadaan samalta toimittajalta.
– Kaikki hoituu nyt yhdellä soitolla, Häggblom kertoo.
EDI mahdollistaa asiakkaalle tilaus-toimitus-laskutus -ketjuun tarvittavat sanomat ja ohjelmistot integroituna yhdeltä toimittajalta. Sanomien välitys sekä tarvittavat muunnokset yhdistettynä sovelluksen ajastusominaisuuksiin tekevät järjestelmästä tarvittaessa varsin automaattisen.
– Tästä voi mielellään tulla kyselemään lisää, ja onkin tosi mukava tavata asiakkaita pitkästä aikaa kasvokkain, Häggblom sanoo.
Messuilla on tavattavissa Häggblomin lisäksi Karoliina Fogelberg ja Pirjo Honkaranta. Cobralaiset löytyvät ständiltä C529.
Kätevä analysaattori tuotekehityksen avuksi
Laatuasioista, tuotannon reseptiikasta ja tuotekehityksestä vastaavien kannattaa piipahtaa Bernerin ständillä C 823, vetää hihasta Jere Kujanpäätä tai Jari Mäkelää ja kysellä lisää kompakteista MeatScan ja FoodScan -liha-analysaattoreista. Ne ovat korvaamaton apu niin laadunvarmistukselle, reseptinsuunnittelulle kuin tuotekehityksellekin. Laitteet analysoivat nopeasti esimerkiksi jauhelihan rasva- tai kosteuspitoisuuden NIR-teknologian avulla.
– Analysaattorin käyttö on hyvin helppoa ja yksinkertaista. Tuotenäyte laitetaan laitteen sisään ja painetaan nappia. Muuta ei tarvita, Kujanpää ja Mäkelä kertovat ja toteavat vielä, ettei kompakti laite ole edes valtavan kallis, ja mikä parasta, se maksaa itsensä takaisin varsin nopeasti optimoidun tuotannon muodossa.
Lue myös: Elintarvikeala sinnittelee kustannusmyrskyssä